Het is een stralende dag. Vrolijk kletsend bezetten verpleegkundigen en evangelisten de stoelen in de cabine. MAF-piloot Mark Liprini bemant de cockpit. Vandaag gaat het team op safari. Niet om leeuwen en olifanten te spotten, maar het team gaat op medische safari. Elke maand vliegt MAF een groep evangelisten en verpleegkundigen vanaf de hoofdstad van Tanzania naar drie geïsoleerde dorpen, Mahaka, Chidudu en Dabia, om daar medische zorg te verlenen en het Goede Nieuws te verkondigen.  

Terugdringen moeder- en kindersterfte

Drie dagen lang doen de verpleegkundigen bloedonderzoek en geven foliumzuursupplementen en voedingsadvies aan zwangere vrouwen en kinderen. Sommigen van hen liepen ruim drie uur in de brandende zon om bij de mobiele kliniek te komen die MAF elke maand mogelijk maakt. Christina Shinda is één van hen. “In 2018 kwam ik voor het eerst naar de mobiele kliniek toen ik zwanger was van mijn tweede kind. Vandaag ben ik hier, omdat ik in verwachting ben van het derde kind”, vertelt ze. “Ik ben dankbaar voor deze kliniek, omdat het anders heel moeilijk voor mij zou zijn om toegang te krijgen tot gezondheidszorg.” Christina is niet de enige. In totaal kregen 110 zwangere vrouwen en 553 kinderen medische zorg. “MAF draagt bij aan het terugdringen van moeder- en kindersterfte, omdat ze elke maand medische zorg krijgen”, aldus Ruth Kambenga, coördinator van de Kilimatimde-safari’s.  

Verlangen om God te leren kennen

Terwijl de verpleegkundigen medische zorg verlenen, vertellen de evangelisten het Goede Nieuws van Christus. Sommige mensen horen die dag voor de eerste keer in hun leven het Evangelie. Anderen vertrouwen hun leven opnieuw aan de Heer toe. Voorganger Robinson uit Dodoma: “Ik vind het geweldig om te zien dat zoveel mensen reageren met een oprecht verlangen om God te leren kennen, als we hun het Evangelie brengen.” Ook Ruth Kambenga is persoonlijk geraakt door de ontmoetingen: “Het is bemoedigend om te zien dat mensen aandachtig luisteren naar het Woord van God. MAF helpt ons om voorgangers naar deze afgelegen dorpen te brengen om het Woord te verkondigen en te bidden. Zonder de steun van MAF zou het onmogelijk zijn om de mensen in deze dorpen te bereiken.”