Het is een bijzonder gezicht: een groep kinderen die in de schaduw onder de vliegtuigvleugel nieuwsgierig zit te luisteren naar de verhalen van Mama Kambenga. Als je het niet beter zou weten, zou je denken dat dit de bedoeling was. Maar dat klopt niet helemaal, want als je goed kijkt, zie je dat er iets niet is zoals het hoort. Eén wiel van de Cessna 206 staat plat en het vliegtuig staat scheef. Een lekke band!

Verborgen onder de modder
Het was een landing als gewoonlijk voor de Noorse MAF-piloot Eivind Lindtjørn. Maar helaas, tijdens deze landing in Dabia hebben droge, scherpe takken gaten in de band van zijn toestel gestoken. Die takken zitten vaak verborgen in de modder van een landingsbaan en zijn moeilijk te vermijden voor piloten. Zodra de groep zendelingen uit Dodoma uit het vliegtuig stappen, belt Eivind het MAF-kantoor. De monteurs reageren snel, pakken een reservewiel en het nodige gereedschap in en rijden binnen vier uur met een Land Rover naar Dabia. Precies de afstand die Eivind op deze ochtend in een mum van tijd vliegend had afgelegd.

Improvisatie
En de zendelingen? Die beginnen hun evangelisatieprogramma gewoon ter plekke. Want wat is mooier dan de kinderen, die nieuwsgierig naar het vliegtuig komen rennen, over Jezus Christus te vertellen? Zo verzamelt Mama Kambenga alle kinderen onder de vliegtuigvleugel en begint aan de hand van tekeningen het Evangelie uit te leggen. De kinderen luisteren aandachtig naar de verhalen over deze man die alle kinderen tot zich laat komen en van hen houdt. Mama Kambenga en haar team zijn hartstochtelijk om het Goede Nieuws van Jezus te verspreiden en gelovigen te bemoedigen en toe te rusten.

“Wat is mooier dan de kinderen, die nieuwsgierig naar het
vliegtuig komen rennen, over Jezus Christus te vertellen?”

Enige kans
Zodra de monteurs Faraji en Barnaba aankomen, gaan ze met precisie te werk en hebben al snel de lekke band vervangen. De Cessna staat weer met drie wielen op de grond! En Eivind kan eindelijk opstijgen om de verpleegkundigen van het Kilimatinde ziekenhuis op te halen en terug te vliegen naar Dabia. De Kilimatinde safari is sinds 2007 een mooie samenwerking van medische zorg en zendings input. Drie dagen per maand reist een groep medici van het Kilimatinde ziekenhuis samen met een aantal lokale zendelingen naar de afgelegen dorpen van Tanzania om medische consulten te geven en het Evangelie te brengen. Gezien de moeilijkheid om deze dorpen te bereiken, reist het team standaard met MAF en is dankbaar dat hierdoor medische zorg mogelijk wordt gemaakt.

30.000 schilling
Zephania, een van de verpleegkundigen, vertelt: “Het was er al erg druk bij de kleine medische post. Veel moeders stonden te wachten met hun baby’s en kinderen. Eindelijk konden ze hun consulten en behandelingen krijgen. Als wij niet hier naartoe waren gekomen, hadden de moeders achter op een motor moeten stappen en door de verzengende hitte over stoffige en hobbelige wegen naar het ziekenhuis honderden kilometer verderop moeten rijden. Een reis die 30.000 schilling kost, gelijk aan drie daglonen. Zelfs al hadden ze zoveel geld, zouden de meeste vrouwen dit niet gedaan hebben, want dit soort reizen kunnen met een baby erg verraderlijk zijn.” Het is vrij eenvoudig: Als MAF niet vliegt, krijgen de mensen in dit gebied geen medisch consult.

“Als MAF niet vliegt, krijgen de mensen in dit gebied geen medisch consult.”

Tekort aan piloten
Momenteel heeft het MAF-programma van Tanzania geen vaste piloot. Voormalige MAF-piloten, zoals Eivind, springen bij om het programma en de broodnodige medische- en zendingssafari’s draaiende te houden. De zogenoemde hulppiloten komen telkens voor een maand naar Tanzania en wisselen elkaar af, wat een behoorlijke portie flexibiliteit vraagt van hen en het programma. We zijn dankbaar voor piloten zoals hen en bidden voor nieuwe vaste piloten die bereid zijn om de roeping tot aan de uiteinden der aarde te volgen. Bidt u mee?

Zelf in de Cessna 206 boven Tanzania vliegen en de Kilimatinde safari faciliteren? Kijk hier voor meer informatie over werken bij MAF!

De vliegende missie ondersteunen vanuit Nederland? Geweldig! In december worden alle giften tot € 400.000 zelfs verdubbeld door een ondernemer. Laat u ons twee keer zoveel vliegen?