Elke verzoeningscursus die in Zuid-Soedan gegeven wordt, brengt zijn eigen verhalen voort. Corina de Waal heeft deze cursussen jarenlang vanuit MAF gegeven en droomt van een generatie die eindelijk vrede ervaart.

“Mijn droom is dat kinderen in vrede kunnen opgroeien. Dat er respect is voor elkaar, ook al zijn er zo veel verschillende stammen en culturen in dit land. De trouw die de mensen hebben voor hun familie zou ik graag voor alle mensen zien. Voor de burgeroorlog was iedereen Zuid-Soedanees. Drie jaar later is iedereen een Dinka, een Nuer of een Azande. Ik zou heel graag terug willen zien, dat ze weer allemaal Zuid-Soedanezen zijn.”

En dat gebeurt: het is even stil in de cursusruimte. De maskers vallen af. Als de deelnemers nu geen stap zetten, gaat het vechten gewoon weer door. Opeens komt een groep van de ene stam naar voren. Wat gaat er gebeuren? Nog even blijft het stil… dan begint de stam spijt te betuigen tegenover de andere stam. Vervolgens gaan ze elkaar vergeven. Ze zeggen: “Nu weten we wat we moeten doen, dat we niet meer terug moeten naar waar we vandaan komen.” 

En zo gaat het door. Met elke afgesloten cursus is er weer een groep mensen die de Bijbelse boodschap over verzoening en vergeving opnieuw of voor het eerst hebben doorgrond en gaan toepassen in hun leven. Verwonderd willen zij dat ook hun familie, hun buurt of kerk deze boodschap gaat horen. Er is nog veel werk te verzetten in een land dat bekender is met geweld dan met vrede. Corina, haar opvolger Jaap de With en andere MAF-collega’s gaan door en vliegen naar afgelegen stammen om te leren over vergeving die alleen God mogelijk maakt. Ook faciliteren zij de opleiding van nieuwe cursustrainers, zodat het zaadje van vrede verder wordt doorgegeven. Lees hier een aantal citaten van cursusdeelnemers: 

  • “Deze workshop zal ons oude denken veranderen. Voordat ik hier naartoe kwam, wist ik niet hoe verzoening werkte. Nu heb ik geleerd hoe ik kan vergeven.” – Barnaba, chief
  • Wat is het belangrijkste dat je hebt geleerd? “Dat je met alle pijn in je hart naar het kruis kunt komen en Jezus de pijn zal het dragen.”
  • “Na deze cursus zal ons leven veranderen. Op elk moment dat we weer haat in ons hart hebben, zullen we deze bij het kruis achterlaten.” – Helena 
  • “Ik kwam om te leren over vergeving. Met deze kennis kan ik nu teruggaan en de mensen in mijn kerk onderwijzen. Als mensen dit niet horen, gaan de gevechten gewoon door.” – Zechariah, leraar en voorganger 
  • “Jullie moeten deze cursus in Pacong houden, want daar zijn veel gevechten. Nathanaël vroeg in de Bijbelteskt die we vanochtend hoorden: ‘Kan uit Nazareth iets goeds komen?’ Nou, ik zeg: ‘Kan uit Pacong iets goeds komen?’ Nu zeg ik van wel. De kerk in Pacong zal niet langer doden.”  

Corina de Waal geeft tijdens de MAF Open Dag een seminar over de verzoeningscursussen in Zuid-Soedan. Haar man, Bastiaan de Waal, is tevens aanwezig om alle vragen over de functie manager bij MAF te beantwoorden.