Teuge – Het aantal studenten uit Europese landen stijgt dat naar Nederland komt om een opleiding te volgen tot bushpiloot. Op vliegveld Teuge bij Apeldoorn is de enige vliegschool van Europa gespecialiseerd in vliegen in onherbergzame streken. De vliegschool is opgericht door de christelijke hulporganisatie Mission Aviation Fellowship (MAF).

Mission Aviation Training Centre

Vorig jaar zijn er zeven nieuwe studenten bij de vliegschool MATC bijgekomen en momenteel zijn het er in totaal 35. Nog nooit was het aantal studenten er zo groot. Tot nu toe heeft MATC studenten van tien verschillende nationaliteiten getraind.

“Vooral de Fransen en de Engelsen hebben ons het afgelopen jaar ontdekt”, constateert MATC-directeur Marco Koffeman. “Geleidelijk begint onze vliegschool meer impact en bekendheid in Europa te krijgen.”

Het opleidingsinstituut werd in 2016 opgericht door MAF, een internationale christelijke hulporganisatie die met 120 kleine vliegtuigen vliegt in de moeilijkst toegankelijke gebieden ter wereld. De organisatie verzorgt transport voor lokale gemeenschappen en helpt verder organisaties variërend van bijvoorbeeld Worldvision tot de Verenigde Naties met vervoer door de lucht in crisisgebieden

Vliegveiligheid

De hulporganisatie wilde er zeker van zijn dat er een kwalitatief hoogwaardige opleiding kwam voor het specifieke en potentieel risicovolle bushvliegen, zodat er geen tekort aan piloten ontstond en een hoge standaard wat betreft vliegveiligheid werd gewaarborgd.

De discipline ,bushvliegen’ geldt onder piloten als een van de moeilijkste. Het meest in het oog springende verschil tussen gewone piloten en bushvliegers is dat de laatsten moeten werken in gebieden waar doorgaans geen verharde start- en landingsbanen zijn, zoals in Papoea-Nieuw-Guinea of in delen van Afrika of Zuid-Amerika. Ook is er vaak geen verkeersleiding en zijn de piloten vooral op zichzelf aangewezen.

Er wordt door de vliegschool geoefend op onverharde landingsbanen en er wordt gevlogen tijdens trainingsweken in heuvelachtig terrein in Duitsland. Dan worden oefeningen gedaan zoals de ,canyon turn’. Daarbij wordt gesimuleerd dat je vanuit de mist ineens rotswanden voor je ziet opdoemen en een ultrakorte bocht moet maken om weg te blijven van de rotsen. De trainingen worden gegeven door piloten die zelf in dergelijke gebieden vlogen.

Goede beslissing

MATC is binnen Europa de enige vliegschool die zich in bushvliegen heeft gespecialiseerd. Alleen in de Verenigde Staten en Australië zijn vliegscholen die zich op hetzelfde richten.

Sinds de start van MATC zeven jaar geleden zijn er studenten geweest uit Noorwegen, Finland, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Engeland, Zwitserland, Oostenrijk en Ierland. Verder zijn er 24 studenten afgestudeerd uit Nederland. De nadruk bij de vliegschool ligt in toenemende mate op het opleiden van instructeurs.

Verreweg het merendeel van de inmiddels veertig afgeleverde piloten gaat vliegen voor MAF. Maar niet allemaal; enkele studenten hebben een seculiere achtergrond en gaan elders werken. Ook vanuit KLM kwamen er diverse piloten die er een opleiding hebben gevolgd, deels uit persoonlijke interesse in de gespecialiseerde opleiding.

“We constateren: het was een goede beslissing destijds deze vliegschool op te richten”, aldus Adri van Geffen, directeur van MAF-Nederland. “MAF stond aan de basis van dit opleidingsinstituut, waarvan de reputatie zich nu begint te verspreiden. Een groeiende groep aspirant-piloten profiteert ervan, niet alleen in Nederland maar nu ook daarbuiten.”

MAF richt zich op mensen die in afgelegen gebieden leven; met vliegtuigen en communicatiemiddelen
maakt MAF deze mensen bereikbaar voor hulp en het evangelie. Meer dan 1.400 (hulp)organisaties
kunnen dankzij MAF sneller, efficiënter en veiliger hun werk doen. Elke vijf minuten stijgt ergens ter
wereld een MAF-vliegtuig op om te helpen.