5000 kleine radio’s werkend op zonne-energie. Deze waardevolle vracht vloog piloot Wim Hobo kortgeleden naar het kleine, afgelegen stadje, Malualkon, in Zuid-Soedan. Onderweg had hij zelfs een extra stop ingelast om bij te tanken en zo nog meer radio’s aan boord te kunnen nemen. Dat met goed recht.

Wims komst werd meer dan hoopvol verwacht. Toen zijn vliegtuig in zicht kwam, dromden de inwoners van Malualkon naar de landingsbaan om het spektakel met eigen ogen te zien, Wim te begroeten en te bedanken. In een grote kring stonden ze om de Cessna 208 heen en vervolgden het ontladingsproces met gespannen blikken. Voorzichtig werden de dozen uit het vliegtuig geladen en werd de eerste nog op het plein geopend. Allemaal kleine blauwe radio’s kwamen tevoorschijn. Een mooi moment voor Malualkon en Wim.

“De bewoners zijn zo hongerig naar het Evangelie dat velen van hun vier dagen zouden lopen om een gratis radiootje te krijgen en naar onze programma’s te luisteren.”

Maar wat was er nou zo bijzonder aan deze cargo? In een omgeving waarin veel mensen niet kunnen lezen, is een radio die de boodschap van Jezus vertelt in de eigen taal een ware uitkomst. De partner van MAF, Every Village, zendt sinds 2009 vanuit verschillende stations in Zuid-Soedan christelijke programma’s uit om zo het goede nieuws van Jezus voor iedereen toegankelijk te maken. MAF ondersteunt deze missie al decennia door de kleine transistorradio’s naar gebieden zoals Makualkon te vliegen. Every Village vertelt: “De bewoners zijn zo hongerig naar het Evangelie dat velen van hun vier dagen zouden lopen om een gratis radiootje te krijgen en naar onze programma’s te luisteren.” Al met één radio kan een heel gezin worden bereikt met de boodschap van Jezus, waar je ook bent en wat je ook doet. Een aanwezige vat zijn opwinding in woorden: “Het is geweldig om het radiostation in Malualkon te hebben. Zelfs mensen die ver weg wonen kunnen nu luisteren.”

“Het is prachtig om te zien én
te laten zien dat wij niet alleen maar dozen vervoeren.”

Het enthousiasme staat ook op Wims gezicht geschreven: “Het is prachtig om te zien én te laten zien dat wij niet alleen maar dozen vervoeren.” Nee, in deze schijnbaar onbeduidende lading schuilt iets van veel meer waarde. Deze kleine radio’s die uit het vliegtuig worden geladen, kunnen werkelijk het verschil maken. Duizenden mensen worden opeens bereikt met het evangelie, enkel en alleen met één vliegtuiglading radio’s. Een decemberwonder puur sang.