Zingende mensen, dansend in hun meest feestelijke kleding, die hun vreugde en waardering uitten. Dat was het tafereel dat de piloten Richie Axon en Paul Woodington verwelkomde toen ze het eerste vliegtuig na 22 jaar isolatie in Yalum aan de grond zetten.

Vergeten landingsbaan
Het was een mooie en zonnige ochtend toen de piloten de landing in Yalum voorbereidden. De landingsbaan met een lengte van slechts 450 meter (de nieuwste landingsbaan op Schiphol meet 3.800 meter) en een helling van 2,4% is een grote uitdaging die bepaalde veiligheidsmaatregelen vereist. 22 jaar lang had hier geen vliegtuig meer zijn wielen aan de grond gezet.

Geschiedenis herschreven
De gemeenschappen rondom Yalum gaan al jaren gebukt onder burgerlijke onrust. Aanleiding voor de onmiddellijke sluiting van de landingsbaan was een groep gewapende mannen die meer dan twintig jaar geleden een vliegtuig bestormde vanwege een passagier die in hun ogen een vijand was. Gelukkig mislukte de poging en werd de politie ingeschakeld. Maar omdat moeilijkheden en wantrouwen binnen de gemeenschappen voortduurden, bleef de landingsbaan gesloten en werd ze langzamerhand overwoekerd. Tot nu. Het verlangen naar een open deur uit de junglegevangenis zorgde ervoor dat de dorpelingen samenkwamen in vredesbesprekingen en opstonden om de landingsbaan vrij te maken van bomen en struiken, zodat MAF de gemeenschap opnieuw kan dienen.

“Bij de landing werden we begroet met handdrukken, glimlachen en dansende mensen in traditionele klerendracht.”

Dienaren van God
De landingsbaan van Yalum bevindt zich in de provincie Enga en maakt nu weer zo’n 11.000 mensen uit de omliggende acht dorpen bereikbaar voor hulp. “Bij de landing werden we begroet met handdrukken, glimlachen en dansende mensen in traditionele klerendracht. Het was duidelijk dat er veel werk was gestoken in de voorbereiding en de leiders bleven zeggen hoeveel ze de heropening van de landingsbaan op prijs stelden”, zegt Richie. Hij begroette de mensen met een korte toespraak: “Het is een voorrecht om de landingsbaan te heropenen. We waarderen de moeite die jullie hebben gedaan om de landingsbaan te herstellen. Maar kijk niet naar MAF als jullie levenslijn, zie ons als Gods dienaren voor jou. Ik hoop dat onze komst jullie eraan zal herinneren dat jullie niet vergeten zijn.”

Geniet in deze video mee van de vreugde van de bewoners van Yalum als de testlanding lukt en het vliegtuig eindelijk weer in hun dorp landt!

Er bevinden zich zo’n 215 landingsbanen in Papoea-Nieuw-Guinea, elke opent de deur voor hulp en het Evangelie. Om blijvend naar al deze landingsbanen te kunnen vliegen en onze bediening uit te breiden, zijn structurele giften essentieel. Word nu lid van onze flight crew door ons vandaag en morgen met uw gift te laten vliegen voor Leven!