In veel gebieden zijn onze vluchten beperkt tot vracht alleen, behalve voor kritieke medische evacuaties. Dit is het geval in Papoea, Indonesië, waar onze piloten voedsel en andere benodigdheden kunnen leveren aan geïsoleerde dorpen, waaronder medicijnen, COVID-19-testkits, persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) en zeep. MAF-families vinden veel manieren om te helpen in deze tijden van crisis.

Veel mensen in de afgelegen dorpen hebben symptomen van het virus – hoesten, koorts en vermoeidheid. MAF vliegt regelmatig voorraden, waaronder koortsverlagers en kits met medicijnen voor de behandeling van symptomen van COVID-19. Deze medicijnkits zullen COVID-19 niet genezen, maar ze zullen de ademhalingssymptomen die ermee gepaard gaan helpen verlichten.

We doen een noodoproep aan iedereen die bij wilt dragen aan het werk van MAF om deze crisis te lijf te gaan.

Iedereen hielp mee voor de lokale kliniek
In Wamena hoorden enkele van de MAF-vrouwen en andere vrouwen in de zendingsgemeenschap dat er geen beschermende uitrusting was in hun plaatselijke kliniek. Met donaties van hun supporters in de VS en Nederland begonnen de vrouwen een enorme actie om 300 maskers met filters naar de ziekenhuizen te brengen, 30 gelaatsschermen (3D geprint) en 60 ziekenhuisjassen. Ze riepen ook de hulp in van lokale kleermakers om 1.600 gezichtsmaskers te naaien, die ze aan hun lokale gemeenschap en de dorpen hebben uitgedeeld. En er komen er nog meer!

‘De mensen zijn onder de indruk dat mensen helemaal uit Nederland genoeg om hen geven om maskers te leveren. Het is een bewijs van de Heer en zijn liefde! ‘ zei MAF’s Joy Bryant.

MAF-families in Wamena, Nabire en Sentani hebben ook zeep gekocht. Vervolgens leveren de piloten dozen zeep af wanneer ze landen in een dorp in het binnenland. Deze bevatten een instructieblad omdat veel geïsoleerde Papoea’s nog nooit zeep hebben gebruikt.

Alles komt samen
Er zijn de laatste tijd een paar verzoeken voor serieuze medische evacuatie-vluchten geweest, waaronder één van een vrouw die van Wamena naar Sentani moest komen voor een grote operatie. Terwijl de MAF-staf er alles aan deed om dit voor elkaar te krijgen, was piloot Joyce Lin onderweg naar Danowage. ‘Door slecht weer ben ik uiteindelijk naar Wamena uitgeweken’, zei Joyce.

Wat Joyce niet besefte, was dat ze deel uitmaakte van een puzzel die God aan het uitwerken was.

Die ochtend kreeg het Wamena-team plotseling toestemming voor de vlucht, net toen Joyce onverwachts op Wamena landde. Nu hadden ze de goedkeuringen en een vliegtuig dat terug zou gaan naar Sentani, waar Joyce is gevestigd.

De vrouw en man pakten hun koffers en waren binnen 30 minuten klaar om te vertrekken! Het was de eerste evacuatie uit Wamena sinds de COVID-afsluiting.
___
Extra notitie bij dit bericht: Een volgende COVID-19 gerelateerde vlucht die Joyce deed liep slecht af. Ze eindigde in het Sentani meer en ze overleefde de val niet.