Yanti staart met lege ogen naar de horizonover de oceaan. Ze weet eigenlijk zelf niet waarom ze elke ochtend precies naar deze plek op het strand loopt. Verwacht ze echt de verdwenen vissersboot, waarop haar zoon vijf dagen geleden vertrokken is, terug te zien komen? Of staat ze hier, om even alleen te zijn met haar angsten en zorgen? Andi, en zes dorpsbewoners, voeren vijf dagen geleden uit om te vissen. Net zoals altijd. Alleen dit keer keerden ze niet terug…

Onbestuurbaar op de oceaan

De zeven eilandbewoners zitten midden op zee als de buitenboordmotor van hun vissersboot hapert. Hij pruttelt nog wat, maar houdt er dan helemaal mee op. Zes dagen lang dobbert de kleine boot onbestuurbaar rond op die oneindige Grote Oceaan.

Ten einde raad
Ondertussen is de gemeenschap van Wuvulu, Papoea-Nieuw-Guinea, ten einde raad. Zij hebben geen idee waar hun dorpsgenoten zijn gebleven. Zeven man, al zes dagen vermist op zee. Ze vermoeden het ergste. Maar er is geen enkele mogelijkheid om contact op te nemen met de buitenwereld, die kan helpen zoeken naar de opvarenden, omdat er op het eiland geen betrouwbare communicatiemiddelen zijn.

Omwegen
Het ogenschijnlijk onmogelijke gebeurt: na zes dagen ronddobberen op de oceaan, worden de vissers van Wuvulu opgemerkt door een Indonesische vissersboot. Dat is hun redding. Ze worden aan boord geholpen, krijgen te eten en te drinken en worden veilig aan wal gebracht. Het duurt nog een aantal dagen voordat ze hun familie kunnen laten weten dat ze veilig zijn. Dat de gemeenschap al die tijd niet kan communiceren met de buitenwereld is onverteerbaar. Via omwegen bereikt dit verhaal Gollinson Wena. Hij is IT-specialist bij MAF Technologies in Papoea-Nieuw-Guinea. MAF Technologies werkt met een team van specialisten en partners aan o.a. de technische ontwikkelingen en installatie van High Frequency (HF)-radio’s in geïsoleerde gebieden.

SOS

Wuvulu is een prachtig tropisch eiland omringd door koraalriffen. Paradijselijk bijna. Tenzij er nood aan de man is en je met spoed op het vasteland moet zijn. Het eiland heeft geen haven en dus geen plaats voor schepen om aan te meren. De enige mogelijkheid om naar het vasteland te gaan, is zeven uur varen met een motorboot. “Op een eiland dat zo geïsoleerd ligt als Wuvulu, is een HF-radio van levensbelang”, legt Gollinson uit. “In noodgevallen kan de gemeenschap direct hulp van het vasteland inschakelen. Medische noodgevallen, cyclonen en zelfs zeepiraterij zijn gevaren die de bevolking tegenkomt. Dit nieuwe hulpmiddel kan in zulke situaties levens redden.”

Verbinding
De komst van de HF-radio geeft de bevolking van Wuvulu toegang tot gezondheids- en overheidsdiensten die de mensen op het vasteland al binnen hun bereik hebben. Ook voor het sociale aspect is de radio een aanwinst. Scholen en kerken op het eiland komen in contact met scholen en kerken op het vasteland. Dit helpt hen om verbinding te maken met elkaar, te groeien in kennis en te groeien in hun geloof. Gollinson merkt op: “De komst van de HF-radio geeft de mensen in Wuvulu een gevoel van veiligheid en bescherming.”

MAF Technologies

MAF Technologies levert al zestig jaar High Frequency- en Very High Frequency-radiocommunicatie aan afgelegen gemeenschappen. Met High Frequency worden frequenties tussen 3 en 30 MHz aangeduid. Deze zijn zeer geschikt voor communicatie over lange afstanden. De radioverbindingen helpen talloze levens te redden, omdat in geval van nood, hulp kan worden opgeroepen. Gollinson Wena, IT-specialist bij MAF Technologies: “We danken God voor deze unieke missie die Hij ons heeft toevertrouwd. Na meer dan zestig jaar kunnen we terugkijken en getuigen van de vrucht die dit werk mag dragen. Zoals Paulus het in 1 Korinthe 3:6 zegt: ‘Ik heb geplant, Apollos heeft begoten, maar God heeft laten groeien.’”