Haïti werd zaterdagochtend, 14 augustus 2021, vroeg getroffen door een aardbeving met een kracht van 7,2. Voornamelijk de steden Les Cayes en Jeremie op het zuidelijke schiereiland hebben veel slachtoffers geteld. In totaal zijn er tot nu toe rond 2.200 doden gevallen en 12.000 gewonden. 130.000 huizen zijn ingestort of beschadigd. MAF is in Haïti nauw betrokken bij de hulpacties.

De eerste MAF-vluchten brachten een medisch team naar Les Cayes en 800 kg medische hulpmiddelen naar Jeremie. Inmiddels zijn er ook gewonden en hun families vanuit Les Cayes naar de hoofdstad gevlogen. Daarnaast voert MAF observatievluchten uit om de schade en benodigde hulp in kaart te brengen en zodoende de hulplijnen te verbeteren. Hierin slaat MAF de handen ineen met verschillende andere hulporganisaties, zoals Samaritan’s Purse. In alle nood die door de aardbeving is ontstaan, maakt de voorspelde hevige regen van stormdepressie Grace de hulpverlening opnieuw moeilijker. Verder is de hoofdweg naar het schiereiland al een aantal maanden afgesloten vanwege gewelddadige bendeactiviteiten. De hulp met vliegtuigen is daarmee van essentieel belang. Bidt u mee voor de mensen in Haïti en de dienst die MAF samen met andere organisaties mag doen?

Update 24 augustus 2021
Twee weken na de vernietigende aardbeving heerst er nog steeds grote nood in Haïti. Tal van hulporganisaties verzorgen de getroffenen met hulppakketten en onderdak. MAF biedt hierin zoveel mogelijk ondersteuning en vliegt op een dag meerdere keren om patiënten of hulpgoederen te vervoeren. Een van deze vluchten was bestemd voor onze partner Danita’s Children. Deze organisatie opereert normaalgesproken in de buurt van de stad Ouanaminthe, in het noorden van het eiland. Toen de medewerkers van Danita’s Children hoorden dat er in Jérémie een dringende behoefte was aan medische hulp, wilden ze direct helpen. Echter de reis naar Jérémie, gelegen in de meest zuidwestelijke punt van het eiland, zou met de auto zo’n twaalf uur duren. De door de aardbeving verwoeste wegen en kapotte bruggen in acht nemend, leek de reis haast onmogelijk. MAF bood een uitweg en zette al snel drie artsen, vijf verpleegsters, evenals 360 kg medische benodigdheden van Danita’s Children in Jérémie af. Daarnaast heeft MAF diverse noodvluchten gemaakt naar Les Cayes, met voorraden, voedsel en water. We zijn dankbaar voor de kleine steentjes die we op deze manier mogen bijdragen en bidden dat God deze tot een groot verschil laat uitwerken.

“Als je op het platteland bent, je geen schoenen hebt, er alleen maar bergpaden zijn en je been gebroken is, wat doe je dan?” 

Update 31 augustus 2021
MAF-piloot Eric Fagerland vertelt: “Ik heb aan het eind van de dag op maandag in onze Caravan ongeveer 900 kg noodhulpgoederen en twee passagiers in Jérémie afgeleverd. Mark Stockeland, hoofd van Haïti Bible Mission, nam de vracht en passagiers in ontvangst. Hij wees op verschillende ernstig gewonden die er soms wel negen dagen over deden om van het platteland naar de landingsbaan te komen. Sommigen hadden zelfs nieuwe verwondingen door de lange weg die ze moesten afleggen. Het is veelzeggend om te zien hoe uitdagend het vervoer in dit land is. Als je op het platteland bent, je geen schoenen hebt, er alleen maar bergpaden zijn en je been gebroken is, wat doe je dan? Het is hartverscheurend, maar ik ben zo blij dat we deze mensen hebben kunnen helpen aan medische zorg.”

Update 28 januari 2022
Inmiddels is de directe noodhulp gestopt, maar we vliegen nu – ongeveer zes maanden later – nog regelmatig hulpgoederen. Haïti is een land dat vaak door natuurrampen getroffen wordt. In de afgelopen week werden verschillende dorpen alweer wakker geschud door lichte aardbevingen. MAF staat klaar om meteen te vliegen. We mogen, net als alle andere betrokken organisaties, een belangrijke schakel in het geheel zijn”, beschrijft Nederlands MAF-piloot Bert.

MAF is dankbaar dat we direct konden anticiperen op deze ramp. Dit is mogelijk door ons noodhulpfonds waarmee we voorbereid zijn op de inzet bij natuurrampen en andere noodhulpacties, zoals die in Haïti. Helpt u mee dit noodhulpfonds te vullen?