Sinds 23 maart 2021 is het leven in Palma en omgeving niet meer hetzelfde. Van het ene op het andere moment is er in deze stad, gelegen in het noorden van Mozambique, groot oproer. Militanten vallen de stad aan, verwonden en doden willekeurig mensen op straat. Chaos en paniek. Talrijke mensen vluchten hals over kop, velen van hen naar het schiereiland Afungi.

Sprankje hoop
Door de bouw van een grote aardgasinstallatie is dit eiland streng bewaakt en hopen de vluchtenden hier een veilige schuilplaats te vinden. Echter, lang kunnen zij niet blijven. Daarvoor voldoen de voorzieningen niet. Snel wordt duidelijk dat de provinciehoofdstad Pemba een geschiktere plek is. Echter, hoe moeten ze deze stad bereiken zonder aangevallen te worden door de militanten? Boten zijn al aangevraagd, maar dit eiland heeft ook een landingsbaan. Piloten Dave 
LePoidevin en Dave Holmes maken zich klaar voor deze speciale missie. Vanuit Pemba helpen zij samen met andere vliegdiensten eerst de evacuaties te coördinerenDaarna stappen zijzelf in het vliegtuig. Na vijftig minuten zetten zij de landing in en als ze het vliegveld van Afungi betreden, zien zij de angst in de ogen van de vluchtelingen. Volwassenen, kinderen en baby’s. Een golf van medelijden en dankbaarheid overkomt de twee piloten: “Wat moeten deze mensen hebben doorstaan. We ervaren het als grote zegen dat wij kunnen vliegen om hen in veiligheid te brengen.”

Vijftig minuten rust
Behoedzaam helpen de piloten iedereen het vliegtuig in en assisteren met de gordels. Kalm blijven en rust uitstralen. Uiteraard ook bidden voor de vlucht, in het vaste vertrouwen dat God dichtbij zal zijn. Dan stijgen zij op. Hoog boven de wolken schijnt de wereld heel vredig. De kinderen achter in de Cessna Caravan vallen in slaap. Een moment van rust. Na vijftig minuten van op adem komen, landen zij in PembaOp het vliegveld wachten al de medewerkers van het Rode Kruis en VAMOZ om de vluchtelingen met een vriendelijke lach en een helpende hand in ontvangst te nemen. Zij zullen zorgen voor opvang en zorg voor deze mensen.  

Hoog boven de wolken schijnt de wereld heel vredig.

Vliegen voor leven
In de eerste weken na de aanval zijn door MAF-vluchten 567 mensen geëvacueerd. Mannen, vrouwen, kinderenbaby’s, ouderen en ziekenElke keer als de vliegtuigdeur opent, stappen weer nieuwe passagiers uitOnzeker wat de toekomst zal brengen, maar dankbaar voor alle hulpNaast de vluchtelingen vloog MAF ook rond 9.195 kilogram vracht aan voedselpakketten en andere hulpgoederen naar AfungiOm de tijdens de aanvallen vernietigde communicatielijnen weer in stand te brengen, vloog MAF bovendien technici en reparatiemateriaal. Naar schatting zijn ondanks alle hulpdiensten nog duizenden op de vlucht, sommigen per boot en anderen dwalend door de omliggende jungleDit soort extremistische aanslagen in Mozambique begonnen in 2017. Internationale hulporganisaties schatten dat tot de dag van vandaag meer dan 700.000 mensen in de provincie uit hun huizen zijn verdreven. Bidt u mee voor al deze slachtoffers en de gehele situatie in Mozambique?   

Een steentje veiligheid
Sinds 1999 vliegt MAF met twee vliegtuigen in Mozambique en is ook nu dankbaar in deze acute noodsituatie te kunnen helpen. De piloten staan klaar voor verdere evacuatievluchten om zo nog meer mensen een stukje veiligheid terug te geven. 

Wilt u ook bijdragen aan dit soort hulpvluchten?