De mensen in Oeganda zijn ware doorzetters. Zelfs na een ramp zoals de overstroming van afgelopen jaar proberen zij meteen hun leven te hervatten en door te gaan ondanks alles wat is gebeurd. Als MAF weten wij hoe belangrijk het is om naast spoedhulp ook blijvend hulp te bieden. Daarom vliegen wij ook in 2021 weer voor tal van ontwikkelingsorganisaties, zoals onze partner Tutapona.

Kortgeleden is het eerste trauma-revalidatie programma voor vluchtelingenkinderen opgezet door Tutapona. Het programma draagt de naam “Heroes journey” (“Heldenreis”) en laat zien dat kinderen echte helden zijn. MAF vliegt het team en de uitrusting naar Adjumani, Noord-Oeganda.

Aan boord is ook Issa, die als kind door Tutapona is geholpen en nu voor het programma werkt. Hij vertelt: “Vandaag ben ik een man die zelfbewust en gedreven is en die een hart voor kinderen heeft, maar een paar jaar geleden had je een heel andere man gesproken. Als kind moest ik twee keer vluchten voor de oorlog in Zuid-Soedan. Deze ervaring liet grote littekens achter. Toen ik na een vredesakkoord terug ging werd ik gevangen genomen door de LRA en moest als kindsoldaat werken. Ik heb door deze oorlog vrienden, familie en mijn eigen kindertijd verloren. Er was niets wat mij in leven hield, tot het moment dat ik een project van Tutapona binnentrad. Hier leerde ik met mijn trauma om te gaan en dat ik een toekomst heb, ook met de ervaringen van mijn verleden.”

“Hier leerde ik met mijn trauma om te gaan en dat ik een toekomst heb, ook met de ervaringen van mijn verleden.”

Aangekomen in Adjumani leren we Anna kennen, een van de eerste deelnemers aan het Heroes-programma. Zij lijkt heel vrolijk ondanks dat wij weten dat ook wij veel geweld in haar korte leven heeft meegemaakt en moest vluchten, te voet, tijdens een zesdaagse mars.

“Ik herinner mij alles, het vechten, de gewapende mannen die kwamen om te vernietigen en te doden. Ik kon niet slapen en was bang. Maar God is goed. Ik mocht bij Tutapona komen en heb hier veel geleerd. Ik heb geleerd dat je alles kunt bereiken als je erin gelooft en dat dit een proces is. Je leert elke dag iets meer en dan kun je het. Het heeft mij geïnspireerd hard te studeren om mijn dromen waar te maken. Als ik ouder ben wil ik ook mensen helpen. Ik heb geleerd wat de krachten van een held zijn: dankbaarheid, geloof en hoop. Ik slaap weer beter en weet dat dingen beter worden, dat ik hoop voor de toekomst heb en dat dingen blijven veranderen.”

“Ik heb geleerd wat de krachten van een held zijn: dankbaarheid, geloof en hoop.”

MAF is dankbaar dat zij deel mag uitmaken van de reis van Anna en honderden kinderen zoals haar. Zonder MAF zouden Issa en Anna niet staan dansen met de andere kinderen. Elke keer als een vliegtuig vertrekt, is hij bezet met een groot aantal fenomenale partners die hulp en assistentie bieden aan veel geïsoleerde mensen in de verreikende gebieden van Oeganda.

 

Dank u wel voor uw steun!