Opa van drie kleinkinderen en mede-oprichter van MAF, Jack Hemmings, bestuurde op 102-jarige leeftijd een Spitfire. Daarmee is hij de oudste piloot ooit die in het jachtvliegtuig gevlogen heeft. Met deze unieke actie zamelde Jack geld in voor het werk van MAF.  

“Het is een beetje zoals fietsen” 
Vanaf de grond zien vrienden, familie en fans hoe Jack drie kurkentrekkers maakt. Ze bewonderen zijn avontuurlijke en tomeloze energie, ondanks zijn leeftijd. Na al die jaren is Jack het vliegen nog niet verleerd. “Het is een beetje zoals fietsen”, vertelt Spitfire-piloot Barry Hughes, “dat verleer je niet.”  

Het nú telt

Jack zelf kijkt met stralende ogen terug op de vlucht: “Het was gewoon geweldig! Maar erg hobbelig. We vlogen, met 210 knopen (390 km/u), sneller dan ik gewend was in mijn jonge jaren.” Hoe hij, met zijn leeftijd, toch zo vitaal en energiek blijft? Jack: “Het is niet ongelooflijk om 102 jaar te worden. Je staat gewoon elke ochtend op en gaat verder met je dag. Het is het nú dat telt. En dit nú was heel bijzonder!”  
 
Crasher Jack 
Jack kreeg de bijnaam ‘Crasher Jack’ toen hij samen met mede-oprichter van MAF, Stuart King, op miraculeuze wijze een ongeluk in Burundi overleefde. Hun Miles Gemini botste tegen een bananenboom waardoor het vliegtuig in stukken in de boom achterbleef. Ondanks die tegenslag, gingen Jack en zijn collega’s onverschrokken door en richtten MAF op. En vandaag? Vandaag vloog Crasher Jack de Spitfire niet in, maar keurig óver de bossen en zette hem soepeltjes aan de grond. Missie geslaagd! 

Vlieg mee met Jack Hemmings!