Dinsdagmorgen is de Kodiak neergestort in het Sentanimeer in de Indonesische provincie Papoea. De Amerikaanse MAF-piloot Joyce Lin overleefde de crash niet.

Het vliegtuig vertrok dinsdagmorgen vroeg vanaf de internationale luchthaven Sentani, nabij het Sentanimeer. Joyce reageerde op de behoeften van het dorp Mamit in de Papoea-hooglanden. De vracht in het vliegtuig omvatte COVID-19-testkits voor de plaatselijke kliniek. Er zaten geen passagiers in het toestel. Twee minuten na de start vanuit de plaats Sentani, rond 6.30 uur plaatselijke tijd, verloor het vliegtuig door nog onbekende reden hoogte. Vervolgens meldde ze over de radio een noodsituatie en stortte kort daarna in het meer.

Meteen na het neerstorten van het vliegtuig zetten de lokale autoriteiten een grootschalige reddingsoperatie op, die echter niet meer mocht baten. Wel vonden de reddingswerkers het lichaam van de piloot. Er wordt een onderzoek gestart naar de toedracht. “Dit is moeilijk voor ons om te begrijpen, maar we dienen een God die groter is dan al onze zorgen”, zei MAF-US directeur David Holsten nadat de familie van de piloot was ingelicht.

“We zijn zeer bedroefd over het verlies van onze collega en vriendin na dit tragische ongeval”, laat Mike Brown, programmadirecteur van MAF Papoea, weten. “We zullen onze volledige medewerking verlenen bij het onderzoek hiervan door de autoriteiten.”

Papoea geldt vanwege het ruige terrein en wisselvallige weer als één van de moeilijkste vlieggebieden ter wereld. Door professionalisering van trainingen en betere vliegtuigen is een fataal ongeluk binnen MAF overigens een zeldzaamheid geworden, niet alleen in Papoea maar ook wereldwijd. De laatste keer dat er een fataal ongeluk plaatsvond was in 2008.

Over Joyce

Joyce werkte graag voor MAF in Indonesië, waar ze werkte als piloot en IT-ondersteuningsspecialist. Hoewel ze er slechts twee jaar was – één jaar in Midden-Java voor de talenschool en het andere jaar in Sentani – was haar impact groot. Joyce vertelde herhaaldelijk hoe blij ze was in de weken voordat ze naar de Heer ging.


De laatste zin van de MAF-biografie van Joyce luidt: ‘Hoewel Joyce altijd enthousiast is om vliegtuigen te besturen en om aan computers te werken, is ze het meest opgewonden om de liefde van Jezus Christus te delen. Dit doet ze door de diepe ontmoediging en rouw van anderen te helpen veranderen in dans en vreugde.’ Joyce was een licht dat Jezus weerspiegelde en ze zal heel erg gemist worden.