MAF Papoea-Nieuw-Guinea heeft nu negen Caravan vliegtuigen die het land dienen. Voor de komst van de Caravans werd er gevlogen met drie Twin Otters. De mensen van PNG en het MAF-personeel vonden het emotioneel om te zien hoe de Twin Otters het land uitgingen, maar wisten tegelijkertijd dat de kleinere Caravans het MAF gemakkelijker zouden maken om mensen te helpen.

De eerste Twin Otter vlucht

In maart 1986 werd John Davidson geroepen naar PNG om het Twin Otter-programma te helpen opzetten. Hij was de eerste piloot die voor MAF in een Twin Otter vloog in PNG. Hij had nog nooit eerder in een tweemotorig vliegtuig gevlogen, maar zei dat hij “volledig vertrouwen had in God voor wat hem werd gevraagd”. Hij legde uit: “God heeft me de gave gegeven”, en na zeer weinig trainingsuren vloog hij in de Twin Otter.

John legt uit:“De Twin Otter is een robuust en veelzijdig vliegtuig. Het is geschikt voor PNG-vliegomstandigheden. Het heeft een goed vermogen om op steile, korte en zachte landingsbanen te landen vanwege de grote banden en omgekeerde stuwkracht”. John legt verder uit: “Omdat het een vliegtuig met negentien zitplaatsen is, was de Otter populair om bij kerkelijk conferenties grote groepen snel te verplaatsen. Het vliegtuig was ook populair bij de dorpelingen in de hooglanden vanwege het vermogen om anderhalve ton koffiebonen te verplaatsen. De opbrengst van de verkoop van de bonen werd door de dorpelingen gebruikt om voedselvoorraden te kopen als aanvulling op hun dieet, om schoolgeld te betalen en om hun levensomstandigheden te verbeteren door bouwmaterialen te kopen zoals golfplaten. Door het dakmateriaal konden ze regenwater verzamelen voor drinkwater”.

John Davidson ervaart zijn tijd voor MAF in PNG als de beste jaren van zijn leven, maar er waren ook ongelooflijke moeilijkheden om door te komen. Hij herinnerde zich telkens aan de tekst in Jesaja 41:10 die zegt: “Vrees niet, want ik ben met u; wees niet ontzet, want ik ben je God; Ik zal je versterken, ik zal je helpen, ik zal je steunen met mijn rechtvaardige rechterhand.”

Bij zijn terugkeer naar Australië, na afronding van zijn tijd met MAF, vroegen zijn kinderen of ze “thuis” naar PNG konden gaan. Ze zullen die jaren altijd met veel genegenheid onthouden en de Twin Otter maakt daar een groot deel van uit.

Het PNG-programma werkt nu met negen Cessna Caravans en het feit dat de vloot uit  slechts één vliegtuigtype bestaat maakt het werk eenvoudiger voor zowel ingenieurs als piloten. In een Caravan kunnen maximaal negen volwassen passagiers mee en de lading kan netjes in de buitenruimte worden opgeslagen. Het vliegtuig kan tot 200 km per uur vliegen met een laadvermogen van één ton en is uitgerust met verbeterde korte start- en landingsmodificaties en zwaar landingsgestel voor de korte en ruwe landingsbanen van PNG.