Disclaimer: Dit artikel bevat informatie over bruut geweld en kan schokkend zijn voor de lezer.

Het Panzi Ziekenhuis en Dr. Mukwege hebben tot nu toe 50.000-60.000 vrouwen geopereerd, van wie ongeveer 5.000 kinderen en 300 zuigelingen zijn. Jaarlijks verzorgt het Panzi-ziekenhuis zo’n 3.500 vrouwen die slachtoffer van seksueel geweld zijn geworden. 

Tegen elke prognose in
Maart 2023

Het is een jaar later. Negen meisjes zitten in de vliegtuigcabine op weg naar huis. Na een jaar in het Panzi ziekenhuis te zijn behandeld, kunnen ze eindelijk terug naar hun eigen dorpen. Een van hen, die verlangen naar huis, is Vera. De plaatselijke artsen de hoop al opgegeven. Zwaar gewond en uitgemergeld was ze meer dood dan levend. Toch vloog MAF haar naar het Panzi-ziekenhuis waar ze nog wel hoop op herstel voor haar koesterden. Een hoop die niet teleurgesteld zou worden. Langzaam maar zeker begon Vera weer op te knappen. Ze onderging een operatie die de zwaarste verwondingen kon herstellen en begon in gewicht en kracht toe te nemen. Tot vandaag, waar ze op weg is naar huis. Haar wil om te leven was sterker dan elke prognose!

Overval!
November 2023

De telefoon gaat. De situatie is kritiek. Een groep militairen heeft een dorp aan de andere kant van de Congo-rivier bij Kisangani aangevallen. De bewoners vluchtten zo snel mogelijk. Maar degenen die er niet in slaagden, werden gedood of mishandeld met seksueel geweld. De bruutheid van dit geweld is te schokkend om hier te vermelden. Het zegt genoeg dat het als ‘effectief oorlogswapen’ wordt gebruikt omdat het tot verminking, angst en schaamte leidt die gebroken gezinnen en gemeenschappen tot gevolg hebben. Vrouwen of meisjes lijden op allerlei vlakken. Lichamelijk: de pijn van de zware verwondingen, het verhoogde risico op infecties, bijkomende verschijnselen zoals incontinentie. Geestelijk: angst en schaamte, en verstoting van hun gezinnen. Faida is een van hen. Het lukte haar niet meer om aan de aanval te ontsnappen. Het 17-jarige meisje, dat bovendien nog zwanger was, ondergaat wreed geweld, waarbij zelfs een mes wordt gebruikt. Ze leed ondraaglijke pijn en liep het risico op een dodelijke infectie op het moment dat MAF de oproep voor een ambulancevlucht binnenkrijgt. MAF vloog onmiddellijk naar Kisangani om haar op te halen. We konden het meisje over de Congo-rivier vervoeren en naar het Keshero-ziekenhuis in Goma vliegen, dat samenwerkt met Dr. Mukwege van het Panzi-ziekenhuis. Na een behandeling van enkele weken kregen we het opluchtende bericht dat Faida een operatie met huidtransplantatie kon ondergaan en dat de kans op infectie was geweken. Faida heeft ook een traumabehandeling ontvangen en zal daarmee doorgaan als ze terugkeert naar wat er nog over is van haar dorp…