Update hangaar Suriname

Het zijn mooie beelden: de nieuwe hangaar in Suriname neemt goede vormen aan. De bouw is al vergevorderd en God houdt Zijn zegende hand erover. Ondertussen gaan de vluchtoperaties door vanuit de tijdelijke MAF-basis zodat de mensen in Suriname blijvend hulp kunnen ontvangen. Helmer Maas, Office Manager van MAF Suriname, vertelt alles over de voortgang van de werkzaamheden!

Regenseizoen
Het regenseizoen is in volle gang, de bouwplaats is nog een grote bouwput. De voorbereidingen voor het storten van de fundering zijn gedaan en er kan gestort gaan worden. Het is erg nat en het regent eigenlijk al de hele week. Als team bij MAF bidden we dat het droog mag blijven, zodat er gestort kan worden. De dag van het storten is aangebroken, het is droog! Als eind de ochtend de laatste betonwagen weer wegrijdt beginnen de eerste druppels weer te vallen. De mannen op de bouw getuigen, als er bij MAF gebeden wordt hebben we al een aantal keer gezien dat er bijzondere dingen gebeuren.

Voortgang
Op het moment van schrijven zijn net een aantal dagen geleden de elektriciteitspalen, die maar een aantal meter van het nieuwe kantoor vandaan stonden, verzet naar de andere kant van de weg. Een punt wat al lang op de agenda stond maar vanwege de veiligheid ‘echt’ urgent werd. In dit geval kwam de urgentie doordat er gestart moest worden aan het installeren van de gevelpanelen aan de voorgevel, waar er tussen de elektriciteitskabels en de constructie van de voorgevel ongeveer 4m ruimte was om dit te doen. Dit werk is daarom stil gelegd totdat de palen verzet zouden worden. We zijn erg dankbaar dat dit nu gebeurd is en er weer op een veilige manier verder gegaan kan worden aan het installeren van de gevelpanelen.

Hoogste punt bereikt
Deze twee momenten zijn zomaar een greep uit veel van dit soort momenten die zich de afgelopen periode hebben afgespeeld. Zoals ik al beschreef zijn we erg dankbaar dat het gelukt is om de fundering te storten tijdens het regenseizoen. Nadat de levering van elf zeecontainers met materialen was aangekomen in Suriname is er ook gestart met het transporteren van de staalconstructie naar de bouwplaats. Vanwege een natte ondergrond was het een hele uitdaging om de staalconstructie overeind te zetten maar dit is uiteindelijk met de weinig beschikbare equipment toch gelukt. Het was erg mooi om de hangaar en het kantoor voor het eerst vorm te zien krijgen door de grootte van de constructie. Bij het bereiken van het hoogste punt hebben we dit mogen vieren met alle mannen op de bouw en het team van MAF.

Klein detail
Wie ziet het kleine maar belangrijke detail in de staalconstructie, dat Hanse Staalbouw heeft toegevoegd? Het echte fundament waarop wij staan!

Dakpanelen
Nadat de staalconstructie grotendeels was afgerond werd er gestart aan het transporteren van de sandwichpanelen naar de bouw en is er gestart aan het plaatsen van de dakpanelen en vervolgens aan de zijgevels en achtergevel. Ondertussen liepen ook de werkzaamheden van de binnen en buiten rioleringen en zijn de septic tanks geplaatst. Binnenkort zal de ondergrond in de hangaar en het kantoor getest worden en als deze resultaten goed zijn dan zal er een werkvloer gestort worden waarna ze gaan starten met de voorbereidingen voor het storten van de vloer.

Stap voor stap
Stap voor stap wordt er vooruitgang geboekt en wordt er door alle partijen erg hard gewerkt en veel geleerd. Door aan de ene kant de materialen en engineering vanuit Nederland en de gebruikelijke werkwijze in Suriname. Het tijdig plannen van mensen en equipment, onbekende materialen of denkwijze, cultuurverschillen, een stuk werkvoorbereiding, nodige gereedschappen die in Suriname niet te krijgen zijn. Al deze dingen geven de nodige uitdagingen en leren ons veel. Vanuit het christen zijn mogen we beschikbaar zijn, daar waar God ons wil gebruiken, in dienstbaarheid naar de mensen om ons heen. We zijn enorm dankbaar voor de mogelijkheid om deze hangaar te bouwen die de basis vormt voor grotere hulpcapaciteiten van MAF Suriname.

Bedankt voor iedereen die een steen, kavel of stuk hangaardeur heeft bijgedragen!