We zijn superblij, enthousiast en dankbaar dat na heel veel jaar (papier)werk de landingsbaan in Cavango is geopend!

Op 30 mei kregen we dan eindelijk het officiële document wat MAF autoriseert om de landingsbaan in Cavango te gebruiken. De dag erna vlogen Brent en ik naar Cavango om de eerste landing uit te voeren en dat vast te leggen (zie filmpje op ons YouTube kanaal).

Diezelfde dag nog kon collega Andrew er met de Caravan achteraankomen om de eerste operationele vlucht uit te voeren: een patiënt vanuit Lubango terug en een grote lading medicijnen voor het ziekenhuis in Cavango. De landingsbaan ligt 2km van het ziekenhuis, in plaats van 38km slechte weg (het kan tot 2 uur duren over de weg, en dan nog terug).

Het hele dorp was uitgelopen. Dr. Tim Kubacki had na het zien van alle patiënten het ziekenhuis voor die ochtend gesloten. Zo kon iedereen het grote moment van hun eigen landingsbaan bijwonen. Een grote groep van de inwoners van Cavango, inclusief de dominee en ziekenhuis personeel hebben weken gewerkt om de 13 termieten heuvels met pikhouwelen te verwijderen. Velen horen al 16 jaar verhalen over deze landingsbaan. De vreugde was dan ook groot toen dan eindelijk het eerste vliegtuig wielen aan de grond zette. Er werd geklapt, gezongen, gedanst en God werd gedankt. De grootste zegen is voor al die patiënten die nu niet meer 2 uur in een hobbelende ambulance moeten liggen stuiteren.

Lees hier verder in de nieuwsbrief