Wat een vreugdevolle dag had moeten zijn, wordt een dag met een zwarte rand. Op de terugweg vanaf de feestlocatie raakt een aantal bruiloftsgasten betrokken bij een verwoestend verkeersongeval in de stad Sarh, in het zuiden van Tsjaad. Een van de overlevenden, de 19-jarige Fatima, wordt door de arts ter plaatse doorverwezen voor meer gespecialiseerde zorg. Dichtstbijzijnde geavanceerde ziekenhuis: in de hoofdstad Ndjamena – 550 km verderop. Onmogelijk bereikbaar via de weg.

Zware weersomstandigheden
Onder een strakblauwe hemel laadt MAF-piloot Becki Dillingham de nog lege brancard in de Cessna 208. Klaar om haar patiënt op te halen. De vlucht duurt 1 uur en 50 minuten. Zoals altijd het geval is in deze tijd van het jaar is het gevolg van het regenseizoen zover het oog reikt te zien: frisgroene bossen op de normaal zo dorre en stoffige steppegrond. Becki checkt de weerradar. Stormen en regen hangen verraderlijk dicht bij de bestemming, het vliegveld in Sarh. In plaats van uit noordwestelijke richting aan te vliegen zoals ze gewoonlijk zou doen, neemt Becki de oostelijke route om zoveel mogelijk om zware weersomstandigheden heen te manoeuvreren. Dit kost extra reistijd. Maar vertraging hindert niet, veiligheid voorop.

Minimaal zicht
De weerradar blijkt gelijk te hebben. Terwijl het MAF-toestel de luchthaven van Sarh nadert, kletteren dikke regendruppels op de voorruit van de cockpit en glijden als lange slierten omhoog. Het zicht op de landingsbaan is slecht. De boordradio deelt met een “minimum, minimum” mee dat de laatste doorstartmogelijkheid gekomen is en dwingt Becki tot de keuze om een doorstart te maken. “Bij dit slechte weer wilde ik niet te dicht bij de grond zitten. Maar toen ik de afdaling kon inzetten, had ik niet genoeg ruimte over om te landen,” legt ze uit. Dus kiest Becki voor de veiligste optie. Trekt de Cessna 208 weer omhoog, draait om het vliegveld heen om met een tweede landingspoging het MAF-vliegtuig veilig aan de grond te zetten.

Bezorgd
Terwijl Becki over de landingsbaan taxiet, wachten familie en vrienden van Fatima haar bezorgd op. Liggend op een houten pallet achterin een pick-up kreunt Fatima van de pijn. Als de neerslag zo hevig blijft zal het opstijgen een moeilijke opgave worden. Er wordt afgesproken nog even te wachten. Ondertussen controleert Becki de tickets, weegt bagage en maakt het papierwerk in orde. Precies op dat moment klaart het op

Succesvolle operatie
Piloot, patiënt en familie zijn dankbaar voor de kalme weersomstandigheden. Dat maakt de retourvlucht veel comfortabeler voor Fatima dan een hobbelige vlucht door weer en wind. Bij de MAF-hangaar in Ndjamena staat de ambulance al klaar. Fatima wordt onmiddellijk naar het ziekenhuis overgebracht. Daar ondergaat ze een succesvolle operatie. Updates van de ouders vertellen dat de jonge vrouw inmiddels stabiel is en steeds beter herstelt. De familie is het MAF-team enorm dankbaar voor de manier waarop ze zijn geholpen. Zonder MAF-vliegtuig zou de rit over de weg 10 tot 12 uur hebben geduurd. Dat zou onmogelijk zijn geweest met de verwondingen die Fatima had. “We zullen dit gebaar van christenen nooit vergeten.”

Voor mensen als Fatima gaan we rennen bij de Runway Run 2023! Lees snel verder en ren voor Leven!