MAF piloot Kirstein Combrink geniet er van als de kliniek Gorimba vol zit met moeders en baby’s. Als zij op tijd een vaccin krijgen kan 80% genezen van cholera of andere ziekten. “Het vliegtuig is niet groot, daarom help ik het medische team op hun maandelijkse medische safari dagen.”

80% geneest van cholera
Volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie sterven er jaarlijks tussen de 28.000 en 142.000 mensen aan de gevolgen van cholera. Gelukkig geneest echter tachtig procent van de cholera patiënten na toediening van medicijnen. Daarom is het MAF Tanzania er alles aan gelegen om medicijnen en verplegend personeel naar de Zuid Maassai te brengen. In het afgelegen christelijke dorpje Katahe werd in 2016 zelfs het nachtverblijf van MAF piloten tijdens een cholera-uitbraak ingericht als medische hulppost voor de behandeling van zieke mensen en het toedienen van vaccinaties. Cholera is een bacteriële infectie die opgelopen wordt door vervuild water of verontreinigd voedsel. Bij het uitblijven van snelle behandeling, kan door uitdroging en plotselinge bloeddrukdaling de dood binnen enkele uren intreden.

Al 10 jaar Haydom Safari
De maandelijkse medische kliniek wordt gehouden in het huis van de lokale evangelist, Emmanuel Sarwat. Hij komt uit de Iraqw stam en kan de Barabaig mensen in hun eigen taal het Evangelie uitleggen. ‘Vliegen voor Leven’ is de drijfveer van MAF en medische partners om in Tanzania het aantal cholera slachtoffers te beperken. MAF Tanzania vliegt al sinds 2007 op verzoek van de Norwegian Lutheran Mission zendingsorganisatie maandelijkse medische safari’s met het Haydom Lutheran Hospital als uitvalsbasis. Ook wordt de lokale bevolking voorgelicht hoe ze cholera kunnen voorkomen. Dankzij de voortdurende beschikbaarheid van MAF, begint dit levensreddende werk langzaam haar vruchten af te werpen.

In Nederland is één telefoontje voldoende om een zwangere moeder of ernstig ziek kind bij de dokter te krijgen. In Tanzania rekenen moeders en kinderen elke maand op het MAF vliegtuig.

Hartelijke groet en dank voor u steun, namens

Kirstein Combrink en het medische team van Haydom

Haydom Safari vluchten 2017
Vlieguren:          100 uur
Giften nodig:     145.000 euro