Het wonen in één van de armste landen ter wereld levert veel uitdagingen op, vooral ook in het ‘gewone’ dagelijks leven.
Het gekke is bijvoorbeeld dat boodschappen, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, enorm duur zijn. Omdat er in Zuid-Soedan zo goed als niets wordt geproduceerd, moet alles geïmporteerd worden. Dus gedachteloos even een karretje boodschappen volgooien zoals je misschien in de Lidl zou doen, is er hier echt niet bij. We lopen de hele dag te rekenen. 500 South Sudanese Pound is ongeveer 1 euro waard, dus het sommetje is gelukkig niet zo moeilijk.
Als je bijvoorbeeld een fles limonade zou willen kopen, dan kan dat maar dan ben je ongeveer €8,40 kwijt. Of een beetje slagroom? Reken op €10,60, maar dan is het wel een liter verpakking. (En 50% kans dat het nog goed is….) Boter kopen in de verkeerde winkel kan zomaar €9,60 kosten, gelukkig vonden we ook een winkel waar het maar €2,60 kost.
Hoe langer we hier wonen, hoe sneller we het sommetje kunnen maken, en ook hoe beter we kunnen inschatten of het voor in Juba een goede prijs is. Want dat is ons ondertussen wel duidelijk, we betalen een andere prijs voor boodschappen dan dat we in Nederland zouden doen.

Lees hier verder in de nieuwsbrief