Hoe vaak zetten we wel niet in de auto de radio aan, bellen we even een vriend op of schrijven we een mail naar de klantenservice? Allemaal faciliteiten waar we dagelijks en zonder enige moeite gebruik van maken. Maar wat als de wifi uitvalt of je helemaal geen mobiel bereik hebt? Het bijpraten met die ene vriend kan wel even wachten en autorijden zonder muziek is ook te verduren, maar wat als er een noodgeval is en je echt niemand kunt bereiken? Dagelijkse realiteit voor ontelbaar vele mensen in de uithoeken van Papoea-Nieuw-Guinea (PNG). Zij zijn onbereikbaar in dubbele zin: Onoverbrugbare afstanden en geen enkele communicatielijn.

Radio’s voor leven
Sander en Mirjam van Middendorp zijn sinds 2020 uitgezonden naar PNG. Sander werkt daar als IT-en radio-specialist voor Christian Radio Missionary Fellowship (CRMF), een onderdeel van MAF. Als zodanig is CRMF verantwoordelijk voor het installeren, repareren en onderhouden van radio’s om de communicatie van en naar de meest afgelegen plekken van PNG mogelijk te maken. Sanders mooiste MAF-moment speelde zich af rondom een meerdaagse trip naar een aantal afgelegen eilanden om daar radio’s te installeren en te repareren. Hij werd begeleid door de Australische dokter Barry Kriby. Een belangrijke opmerking bij deze man: Hij is inmiddels zeventig jaar oud en heeft zich op z’n vijftigste nog omgeschoold van bouwvakker naar arts om de mensen in PNG te kunnen dienen. Hij vliegt regelmatig met een klein watervliegtuig langs de verschillende eilanden om consulten en noodhulp te geven. Bestemming van vandaag was Goodenough Island waar Sander en dr. Kirby met stralende ogen werden ontvangen. Stralend van opluchting over het feit eindelijk contact te kunnen maken, eindelijk hulp in te kunnen schakelen, eindelijk niet meer alleen te zijn. En dat zou gelijk de volgende dag twee levens redden.

“Hier zijn we voor. Het heeft zin
dat we zoveel energie, tijd en geld investeren
om dit soort plekken te bereiken.”

Op het nippertje
Wat was er gebeurd? Sander had dezelfde dag nog de radio gerepareerd. Het was geen grote moeite en na een enkele uren werk kon na lange tijd weer radiocontact met het vaste land worden gelegd. Maar één dag later ervoer een vrouw uit het dorp hevige complicaties tijdens haar bevalling. Het leven van moeder en kind was in groot gevaar. De eilandbewoners renden naar de radio en namen contact op met dr. Kirby. Hij vloog meteen naar het eiland toe, nam de vrouw mee het vliegtuig in en bracht haar met spoed naar het ziekenhuis. Het scheelde niet veel en deze vrouw en haar kind waren nog onderweg overleden. Maar dankzij Gods grote genade en de een dag eerder herstelde communicatielijn kon het leven van deze vrouw en haar kind worden gespaard. Diep ontzag vulde Sander toen hij het bericht kreeg: “Hier zijn we voor. Het heeft zin dat we zoveel energie, tijd en geld investeren om dit soort plekken te bereiken.” Mirjam vult aan: “En dat doen we met z’n allen. Er zijn heel veel mensen, ook in Nederland, die om ons heen staan om dit te bereiken. En het mooiste is: door dit soort praktische hulp laten wij de mensen echt de Liefde van God zien.”

Droom voor PNG
Deze Liefde van God en Zijn veranderingskracht zijn hard nodig, want langdurige verbetering van de leefomstandigheden komt niet alleen door honderdtallen radio’s te installeren of duizenden kilo’s medicijnen te brengen. Sander en Mirjam dromen van een cultuurverandering waarin iedereen in PNG zijn verantwoordelijkheid in Gods Koninkrijk neemt. Sander: “We hopen dat er meer besef komt van de verantwoordelijkheid die ieder mens van God heeft mogen krijgen voor zichzelf en voor zijn omgeving. Als de mensen hier merken dat God ook hen de kracht geeft om het verschil te maken, gaan zij vanzelf zaken veranderen. Dan gaan ze zorgen voor een gezondere opvoeding van hun kinderen, voor betere educatie en voor een betere kliniek. Het is heel makkelijk om erheen te gaan en een radio te installeren, maar het is erg lastig om mensen deze bewustwording mee te geven. Dat gaat meer via de gesprekken tijdens het werk. Gesprekken over wat jezelf kunt doen om Gods Liefde handen en voeten te geven en ervoor te zorgen dat het met de mensen om je heen beter gaat.” Mirjam knikt en voegt met en glimlach toe: “God moet deze verandering teweeg brengen. Wij proberen daarin het juiste voorbeeld te geven en mensen te herinneren dat één persoon al verschil kan maken.”

Benieuwd naar hoe een radio in PNG geïnstalleerd wordt? Kijk Sander eens over de schouder: