0 items € 0,00

Alle projecten

Noodoproep

0 321669
Streefbedrag: € 275.000,00
0%

Tussenstand:

Steun deze actie! Klik op een bedrag.

Anders, nl.

Wim Hobo over een aanvraag in Zuid-Soedan:Wil je meebidden? Dat kan, schrijf je in voor onze gebedsmail

inschrijven gebed

Acties voor dit project:

MAF noodoproep

In de afgelopen 75 jaar diende MAF onder andere de geïsoleerde gemeenschappen in Zuid-Soedan, Congo, Kenia, Tsjaad, Oeganda, Liberia, Tanzania, Zuid-Afrika, Guinee en Madagaskar. Tijdens de huidige pandemie krijgt het woord ‘isolatie’ echter een heel nieuwe betekenis.

In vergelijking met het afgelopen jaar is het aantal vluchten met bijna driekwart gedaald. De vluchten die nu worden uitgevoerd zijn voor een grootdeel COVID-19 gerelateerde vluchten. We vliegen bijvoorbeeld corona testkits naar klinieken en we zorgen ervoor dat de meest afgelegen dorpen op de hoogte blijven van maatregelen die genomen worden in het betreffende land. Ongeacht de uitdagingen die voor ons liggen, blijven MAF-medewerkers en vrijwilligers zich inzetten.


Elke dag is het anders

Dagelijks veranderen de omstandigheden. Ondanks de daling van de vluchten zijn we dankbaar dat we ingezet kunnen worden in de strijd tegen corona!

Met uw gift kunnen we deze tijd overbruggen zonder teveel te verliezen. We verwachten dat de vraag naar hulp straks enorm is! Er liggen op dit moment veel aanvragen voor hulp zoals voedselvoorziening voor de landen die getroffen zijn door de sprinkhanenplaag.

We willen ons na de crisis op volle sterkte kunnen inzetten voor mensen in nood.

Ziekenhuis roept om hulp vanwege COVID-19

09 juni 2020 Marleen

We kregen bericht van artsen en verpleegkundigen van het gezondheidscentrum van Morehead en hoorden van de omstandigheden waarin zij al twintig jaar hun werk moeten doen. Ze voelden zich behoorlijk hopeloos toen ze hoorden van de COVID-19 pandemie.Geen IC en beademingsapparatuur in PNG
Officieel is niet bekend hoeveel slachtoffers het COVID-19 virus in Papoea-Nieuw-Guinea (PNG) heeft gemaakt. De bevolking bidt dat het virus hun land voorbijgaat. Als dat zo gebeurt is dat een enorme opluchting want in een land zonder IC-bedden of beademingsapparatuur is de voorstelling van de schade die COVID-19 kan veroorzaken hartverscheurend. De gezondheidswerkers in Morehead waren na twintig jaar werken met een tekort aan medische hulpmiddelen en medicijnen, waaronder een antigif, behoorlijk ontmoedigd geraakt. Alsof dit nog niet genoeg was, stonden ze ineens voor de uitdaging om gezondheidszorg te verlenen in een pandemie zonder de juiste beschermingsmiddelen. Een verpleegster vatte het verdriet van het personeel samen over hun onvermogen om tijdens de pandemie een persoonlijke, praktische behandeling te geven: "We zijn geen vrienden met onze patiënten in deze tijd, omdat we bang zijn besmet te raken." Dat wil zeggen, totdat MAF landde …

MAF brengt mondkapjes, handschoenen en handontsmettingsmiddel
Op 10 mei, midden in deze uitdagende coronatijd, landde een MAF-vliegtuig in het afgelegen Morehead. Er stapten teamleden van SDP's Aerial Health Patrol (AHP) uit, die heel veel medische benodigdheden (waaronder mondkapjes, handschoenen en antigif) meebrachten. Hun bezoek had ook tot doel om gezondheidswerkers voorlichting te geven over preventie tegen het COVID-19-virus. In de polikliniek werden mensen gevaccineerd en werd training gegeven over de behandeling van slangenbeten, infectiecontrole en gezinsplanning. De ontmoedigde verpleegsters trokken op 11 mei met plezier hun maskers en handschoenen aan en keerden terug naar het gezondheidscentrum om de praktische patiëntenzorg te geven waar ze zoveel waarde aan hechten. De Morehead-gezondheidswerkers waren zo dankbaar voor de training en de persoonlijke beschermingsmiddelen dat een verpleegster vertelde: “Toen jullie vandaag met maskers kwamen, nam je onze angst weg en konden we onze patiënten weer veilig behandelen. Bedankt MAF!”

COVID-19 Noodoproep

 

De strijd tegen COVID-19 in gebieden als Papoea

10 mei 2020 Marleen

In veel gebieden zijn onze vluchten beperkt tot vracht alleen, behalve voor kritieke medevacs. Dit is het geval in Papoea, Indonesië, waar onze piloten voedsel en andere benodigdheden kunnen leveren aan geïsoleerde dorpen, waaronder medicijnen, COVID-19-testkits, persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) en zeep. MAF-families vinden veel manieren om te helpen in deze tijden van crisis.

Veel mensen in de afgelegen dorpen hebben symptomen van het virus - hoesten, koorts en vermoeidheid - . MAF vliegt regelmatig voorraden, waaronder koortsverlagers en kits met medicijnen voor de behandeling van symptomen van COVID-19. Deze medicijnkits zullen COVID-19 niet genezen, maar ze zullen de ademhalingssymptomen die ermee gepaard gaan helpen verlichten.
 

We doen een noodoproep aan iedereen die bij wilt dragen aan het werk van MAF om deze crisis te lijf te gaan. 

Iedereen hielp mee voor de lokale kliniek
In Wamena hoorden enkele van de MAF-vrouwen en andere vrouwen in de zendingsgemeenschap dat er geen beschermende uitrusting was in hun plaatselijke kliniek. Met donaties van hun supporters in de VS en Nederland begonnen de vrouwen een enorme actie om 300 maskers met filters naar de ziekenhuizen te brengen, 30 gelaatsschermen (3D geprint) en 60 ziekenhuisjassen. Ze riepen ook de hulp in van lokale kleermakers om 1.600 gezichtsmaskers te naaien, die ze aan hun lokale gemeenschap en de dorpen hebben uitgedeeld. En er komen er nog meer!
 
'De mensen zijn onder de indruk dat mensen helemaal uit Nederland genoeg om hen geven om maskers te leveren. Het is een bewijs van de Heer en zijn liefde! ' zei MAF's Joy Bryant.
 
MAF-families in Wamena, Nabire en Sentani hebben ook zeep gekocht. Vervolgens leveren de piloten dozen zeep af wanneer ze landen in een dorp in het binnenland. Deze bevatten een instructieblad omdat veel geïsoleerde Papoea's nog nooit zeep hebben gebruikt.
 


Alles komt samen
Er zijn de laatste tijd een paar verzoeken voor serieuze medevac-vluchten geweest, waaronder één van een vrouw die van Wamena naar Sentani moest komen voor een grote operatie. Terwijl de MAF-staf er alles aan deed om dit voor elkaar te krijgen, was piloot Joyce Lin onderweg naar Danowage. 'Door slecht weer ben ik uiteindelijk naar Wamena uitgeweken', zei Joyce.

Wat Joyce niet besefte, was dat ze deel uitmaakte van een puzzel die God aan het uitwerken was.

Die ochtend kreeg het Wamena-team plotseling toestemming voor de vlucht, net toen Joyce onverwachts op Wamena landde. Nu hadden ze de goedkeuringen en een vliegtuig dat terug zou gaan naar Sentani, waar Joyce is gevestigd.
 
De vrouw en man pakten hun koffers en waren binnen 30 minuten klaar om te vertrekken! Het was de eerste evacuatie uit Wamena sinds de COVID-afsluiting.
___
Extra notitie bij dit bericht: Een volgende COVID-19 gerelateerde vlucht die Joyce deed liep slecht af. Ze eindigde in het Sentani meer en ze overleefde de val niet. Lees hier het verhaal.

Als de grenzen dicht zijn

07 april 2020 Marleen

De Nederlandse Internationale staf in Afrika, Australië en Azië kregen allemaal de mogelijkheid om terug te keren naar Nederland, vanwege het coronavirus. De meeste gezinnen besloten om op hun MAF-basis te blijven. Vele overheden hebben MAF al bedankt dat MAF-personeel in het land is gebleven, waardoor de vliegtuigen ingezet kunnen worden om voedsel – en medische vluchten uit te voeren. Ook de lokale bevolking ervaart dat MAF hen niet in de steek laat. Hier lees je hoe het gaat met enkele gezinnen.  

Let op: Aangezien de situatie elke dag verandert zou het kunnen dat onze medewerkers op het moment dat u dit leest er heel anders in staan.Papoea Indonesië - Familie Rietveld zegt:
“Hoewel het voor ons naar is dat we nu ‘opgesloten’ zitten, beseffen we ook heel goed hoe gezegend we zijn. Wij konden eten inslaan voor een paar weken en ons terugtrekken. Mensen om ons heen kunnen dat niet. Die hebben elke dag net genoeg geld voor wat te eten die dag.

Ze wonen met velen bij elkaar in kleine huisjes zonder stromend water. Dat maakt ‘social distancing’ en handen wassen voor minimaal twintig seconden erg lastig. We spreken hen minder, maar ik koop toch maar af en toe fruit aan het hek.

De onzekerheid en angst die nu ook in het westen wordt ervaren is voor de mensen om ons heen aan de orde van iedere dag.

Wat mij erg bemoedigde was dat in alle angst die ze hebben, ze hulp van de Heere verwachten. De onzekerheid en angst die nu ook in het westen wordt ervaren is voor de mensen om ons heen aan de orde van iedere dag. Malaria muggen, giftige slangen, overstromingen, agressieve dronken mensen en afwezigheid van medische voorzieningen zorgen voor onzekerheid en forceren mensen om met een planningshorizon van slechts één dag te leven. Onvoldoende begrip van de Evangelie boodschap zorgt voor angst. Dit is waarom MAF opereert in deze afgesloten gebieden.”Oeganda – Familie Brugmans woont en werkt in Zuid-Soedan, maar voor trainingen waren zij in Rwanda en Oeganda. Toen er in Rwanda een geval van coronabesmetting was, keerden ze beiden terug naar Oeganda omdat Johan hier de Caravan-training doet. Nu de grenzen van Oeganda, Zuid-Soedan en Kenia zijn gesloten vanwege de COVID-19 maatregelen, is het afwachten wanneer ze verder kunnen reizen.

“Het is best lastig om zo geïsoleerd te zijn op een plek dat niet je ‘thuis’ is, waar je niet je eigen spullen hebt. Wanneer we naar Kenia kunnen vliegen waar Johan zijn Caravan-examen en omzetting van het vliegbrevet kan regelen, is op dit moment erg onzeker. Voor ons is het nu in ieder geval fijn dat we samen zijn. De lokale bevolking heeft het veel moeilijker en we bidden dat ze hulp krijgen om dagelijks aan voedsel te komen.”  
 


Angola – Familie Goud schrijft:
“Alles wordt hier ook rustiger wat werk betreft. Ik denk dat het gezond is om maatregelen te nemen en dat doen we ook. Aan de andere kant is dit een mooie mogelijkheid voor heel de wereld om te realiseren dat veel derde wereld landen deze onzekerheid altijd hebben. 17 procent van de kinderen haalt de vijf jaar niet.

Aan de andere kant is dit een mooie mogelijkheid voor heel de wereld om te realiseren dat veel derde wereld landen deze onzekerheid altijd hebben. 

De meeste ziektes in Angola zijn te voorkomen, als er artsen welwillend zijn om hun westerse leven op te geven en hier voor een lange termijn te zijn om lokale mensen op te leiden. Corona zal hier voor extra chaos zorgen omdat alle ziekenhuizen nu al geen capaciteit hebben voor de normale dingen.”Suriname - Familie Breen schrijft:
“We moeten best moeite doen om aan onze dagelijkse boodschappen te komen. De producten die we nog kunnen kopen, zijn door de hoge koersen enorm duur geworden. Een pak koffie kost nu omgerekend 19,50 euro (om een voorbeeld te geven). 

De producten die we nog kunnen kopen, zijn door de hoge koersen enorm duur geworden.

Gisteren belde ik de bakker om haar te vragen broden klaar te leggen voor vandaag, maar zij vertelde me dat ze per vandaag, tot nader orde, ook sluiten. Daarbij is er vandaag bovenop gekomen dat alle banken per direct hun deuren sluiten. Geadviseerd werd om zoveel mogelijk geld te pinnen, omdat niet duidelijk is of de banken in de komende tijd nog wel bevoorraad zullen worden. Het maakt ons (meer) afhankelijk van God.”
 


Arnhemland – Familie Loenen schrijft:
“Het Covid-19 virus is een paar weken na Europa in
Australië aangekomen. Door de grootte en de uitgestrektheid van het land, is de verspreiding minder snel verlopen. Iedereen die de Northern Territory binnenkomt moet twee weken in zelf-isolatie en reist men naar een afgelegen Aboriginal dorp, dan moeten ze nog een extra periode van twee weken afgezonderd leven.

Deze forse maatregelen zijn genomen om de toch al kwetsbare Aboriginals te beschermen. Door hun zwakkere gezondheid, hun leven in overvolle huizen en door de slechte hygiëne zijn ze extra kwetsbaar om ziek te worden. De gezondheidszorg zou binnen enkele dagen al aan de maximale capaciteit zitten. Daarom wordt er op ingezet het virus buiten de deur te houden.
 

We bidden dat de regio niet getroffen wordt door een tropische storm dit seizoen, omdat de mensen dan in storm-schuilplaatsen dicht op elkaar moeten leven.

We bidden dat de regio niet getroffen wordt door een tropische storm dit seizoen, omdat de mensen dan in storm-schuilplaatsen dicht op elkaar moeten leven.”

Kom zelf in actie  Volg ook onze internationale staf
 

Wat het coronavirus betekent voor MAF

07 april 2020 Marleen

Terwijl de COVID-19-pandemie zich over de hele wereld blijft ontvouwen, wilden we jullie informeren over hoe dit onze bediening en ons werk beïnvloedt.

Ons werk gaat door
Ten eerste houden we ons aan de regels en adviezen van de overheid in de verschillende landen. We reageren zonder angst op deze crisis, maar in plaats daarvan met wijsheid en hoop. Veel dingen zien er op organisatorisch en persoonlijk vlak anders uit. Maar ons werk gaat wereldwijd door. We hebben jullie gebed en steun zoals altijd hard nodig.Crisisteam
Internationaal is het Crisis Management Team in werking gezet dat dagelijks samenkomt. Dit omvat zowel het hoofdkantoor als onze landendirecteuren. Elk programma heeft ook een team dat specifieke situaties evalueert.

Het verandert elke dag
MAF vliegt nog steeds - waar dat toegestaan is door lokale overheden. In sommige landen vliegen we tijdelijk niet, in sommige landen alleen medische evacuaties en in sommige landen vliegen we nog wel volledig. We zoeken wijsheid in het omgaan met deze constant veranderende situatie. We nemen voorzorgsmaatregelen om het risico op verspreiding van COVID-19 te minimaliseren.Wat regeringen en overheden van MAF vragen
De regering van de noordelijke deelstaat van Australië heeft MAF gevraagd om te assisteren in het behouden van de voedselstroom in afgelegen gebieden. In Mareeba zijn onze engineers bezig met een prototype met een soort schild voor de patiënten om de doktoren te beschermen tegen het coronavirus. Vliegorganisaties van Bangladesh prijzen ons dat we zijn gebleven voor hulp. In Liberia zijn er testkits gevlogen. In Zuid-Soedan bieden we steun in de vorm van vluchten aan de regering waar nodig voor medische doeleinden. In Timor-Leste vliegen we medische evacuaties en goederen voor de gezondheidsdienst van de overheid. 

In Nederland
Momenteel werken de medewerkers van MAF Nederland thuis en is er altijd iemand aanwezig op het kantoor in Teuge voor de receptie. Dus we zijn bereikbaar!Uitgezonden en lokale medewerkers
We blijven ook al onze uitgezonden medewerkers in de verschillende landen ondersteunen. Het werk om geïsoleerde mensen te bereiken met de liefde van Jezus moet tijdens deze crisis worden voortgezet. We vertrouwen erop dat God hier middenin werkt. Ons hart gaat ook uit naar al onze lokale medewerkers en hun gezinnen in de verschillende landen. Een groot gedeelte van de MAF-medewerkers is lokaal en werkt lokaal.

We waarderen je steun. We waarderen je gebeden. We waarderen je. We bidden ook gedurende deze tijd voor jullie.
 

​Papoea-Nieuw-Guinea

 • MAF vloog een aantal beperkte vluchten ter ondersteuning van Aerial Health Patrol (AHP), die een kliniek in Balimo opzetten ter voorbereiding op de behandeling van COVID-patiënten.
 • Straks als we de piloten laten controleren en landingsbanen openen, zullen we onze vluchten voor zover mogelijk uitbreiden onder de huidige Covid-19-beperkingen.
 

Zuid-Soedan

 • De meeste binnenlandse vluchten zijn gestopt.
 • Hebben wat vlieguren gemaakt met het Ministerie van Volksgezondheid / WHO voor Covid-19-respons.
 • Werken samen het team in Kenia om uitzonderingen te krijgen voor internationale vluchten om vliegtuigen te ruilen voor onderhoud.
   

Timor-Leste

 • Medevac-vluchten gaan door, samen met enkele chartervluchten.
 • Een recente vlucht heeft artsen naar Oecusse vervoerd om hen in staat te stellen Timorese medische hulpverleners op te leiden in deze afgelegen enclave Oost-Timor.
   

Bangladesh

 • Vluchten worden uitgevoerd voor Emergency Centre for Transboundary Animal Diseases (ECTAD) en BRAC om een ​​proefprogramma voor interventie en contacttracering voor COVID-19 te starten.
 • Verplaatsing van personeel naar kantoor en hangar is momenteel moeilijk vanwege de beperkingen op reizen.
 • Het aantal met COVID-19 geïnfecteerde artsen is meer dan 200 in Bangladesh (The Daily Star); medisch personeel wordt op bepaalde plaatsen gediscrimineerd.
 

Chad

 • Vóór elke vlucht moet de airconditioning worden gedesinfecteerd en gecontroleerd en goedgekeurd door een overheidsfunctionaris.
 • De strijdkrachten zijn betrokken bij de strijd tegen Boko Haraam-rebellen rond het Tsjaadmeer
 

Kenia

 • MAF Kenia heeft 3 maanden toestemming gekregen om niet-COVID-medevacs te doen, dus goedkeuring is niet vereist voor elke vlucht.
 • Medewerkers blijven thuiswerken en alleen essentiële medewerkers melden zich aan het werk.
 

Liberia

 • Momenteel voert het programma gemiddeld één vlucht per week uit, voornamelijk om medische teams te positioneren op afgelegen locaties in het land.
   

Arnhem land

 • Minder vliegen, maar nog steeds shuttle-vluchten en charters uitvoeren voor gezondheidsdiensten van de overheid en NGO's, ter ondersteuning van de geïsoleerde gemeenschappen. Op een doordeweekse dag zijn twee of drie vliegtuigen in plaats van zes operationeel.
 • Afwachtend op de goedkeuring door de Australische regering voor de financiering van kritieke humanitaire vluchten met voedselpakketten en een speciale medevac-dienst naar meer dan 30 geïsoleerde thuislanden in Oost-Arnhem.
 • Vliegtuig GA8 aanpassen voor COVID-patiëntoverdrachten in Mareeba.
   

Madagascar

 • Alle vluchten blijven verboden tot 6 mei, behalve medevacs.
 • MEDAIR heeft vluchten geboekt om een ​​team naar Toamasina te brengen om Covid-gerelateerde trainingen in ziekenhuizen te geven.
 • Onze technische afdeling heeft hard gewerkt en is begonnen met het schilderen van onze C182 5R-AAD, gebruik makend van deze stilstandtijd!

Innoverende vliegtuigtechnici zijn onmisbaar

Het onderhouden van onze vliegtuigen is cruciaal op dit moment. We willen ons na de crisis op volle sterkte inzetten voor mensen in nood en de verspreiding van het Evangelie.

Daarnaast zetten de vliegtuigtechnici hun kwaliteiten in op andere activiteiten. Ze maakten een beschermingskubus voor doktoren en een beschermingsdoek voor de piloten.