Elke dag wordt MAF gebeld om dringende ambulancevluchten uit te voeren. Alleen al in Timor-Leste zijn meer dan 2.100 medische evacuatievluchten uitgevoerd sinds het MAF-programma van start ging. Veel van deze vluchten zijn letterlijk van levensbelang, maar toch hoort het MAF-team maar zelden hoe het met de patiënten, die het vliegt, verder gaat. Deze keer was dit anders…

Op het nippertje
In 2013 ontving MAF Timor-Leste een dringende oproep om Elizita Cardoso te helpen. Een jonge moeder wiens vreugde bij het verwachten van een tweeling in angst veranderde toen ze tekenen begon te vertonen van een zwangerschapsvergiftiging. Een snelle bevalling van beide baby’s was van vitaal belang, maar Elizita woonde in het landelijke stadje Suai. Dit stadje lag op een afstand van maar liefst negen uur reizen over wegen van slechte kwaliteit van de hoofdstad Dili.

Een reis die te lang zou duren voor de verschijnselen die zij vertoonde. Met alle dank aan God kon MAF uitkomst bieden. Binnen negentig minuten had MAF-piloot Jonathan Lowe zijn GA8 Airvan in de lucht, Elizita opgehaald en haar alweer teruggebracht naar de hoofdstad voor een spoedkeizersnede. Het resultaat? Twee prachtige, gezonde baby’s, opgetogen ouders en een nieuw gezin dat een week later naar Suai kon terugkeren. Eén MAF-vliegtuig maakte het verschil tussen leven en dood.

“De reis over land had veel te lang geduurd.
Elke minuut telde!”

Vijf jaar later
Jonathan Lowe kreeg vijf jaar later de uitzonderlijke gelegenheid om terug te keren naar Suai en Elizita en haar tweelingzonen Forino en Farino te bezoeken. De tweeling was ondanks zijn moeilijke geboorte door de jaren heen enorm opgebloeid! De twee bijdehante jongens kregen de kans om in het vliegtuig te klimmen en te zien hoe het is om piloot te zijn, de besturing te controleren en naar de radio te luisteren. Voor Jonathan was het een geweldige ervaring om het vreugdevolle resultaat te zien van slechts één van de vele ambulancevluchten die hij als MAF-piloot al heeft gevlogen.

De tijd die zij gekregen hebben
Hij zei: “Ik moest op mijn passagiers in Suai wachten, en had daardoor de mogelijkheid om naar het nabijgelegen dorp te gaan om te zien of ik Forino en Farino kon vinden. Het was even spannend of ik hen zou herkennen, immers is hun geboorte vijf jaar geleden. Maar Elizita herkende mij meteen en liet trots haar jongens zien. Het was geweldig om te zien dat ze het zo goed doen en sterk en gezond opgroeien. Hun ogen schitteren en ze zij al opgewonden want binnenkort mogen zijn voor het eerst naar school.” We zijn dankbaar voor het werk dat MAF in Timor-Leste en wereldwijd mag uitvoeren, en voor de levens die door Gods Liefde veranderd worden!