In November was Marijn een aantal dagen op stap met de (voor Angola) ‘nieuwe’ zendings-organisatie Avant. Naast het vliegen hielp hij met het documenteren van de trip d.m.v. video. Samen met de leiders van één van de lokale kerken bezochten ze verschillende projecten en locaties met als doel om in de toekomst zendelingen vanuit Honduras naar Angola te sturen om te helpen met het vormen van gezonde kerken. Als onderdeel van de trip ontmoetten we de koning van Lumbala N’guimbo.
Eerder deze week hoorden we dat ook hij plotseling was overleden.
We krijgen hier heel veel te maken met de dood. Veelgehoorde uitspraken zijn: “het is makkelijk om te sterven” of “het is niet makkelijk op te staan in de ochtend”. Vanochtend vroeg stond onze tuinman op de stoep en vroeg of hij wat geld kon krijgen want hij had een begrafenis. Na een kort gesprekje kwam ik erachter dat zijn neef van 18 overleden was, een jongen in de kracht van zijn leven, even ziek geweest en weg.
Bizarre verhalen en we kijken er al bijna niet meer van op, omdat het zo ontzettend vaak gebeurt. En vaak heeft men geen flauw idee waarom of waar aan iemand overlijdt.
Armoede is zoveel meer dan een klein salaris.