De tweejarige Ojiya ligt heerlijk in de sterke armen van haar vader terwijl ze wachten om aan boord van de Cessna 208B te gaan. Ze ziet er gezond uit, maar schijn bedriegt. Ojiya is geboren met gastroschisis, een aandoening waarbij een deel van de darmen zich buiten de buikholte heeft gevormd. Toen ze nog maar een paar dagen oud was, kreeg Ojiya haar eerste operatie. Die was spijtig genoeg niet succesvol…

Er moet iets gebeuren

“Het is een buitengewoon unieke situatie dat Ojiya het tot nu toe heeft overleefd en dat ze geen ernstige bloedvergiftiging heeft opgelopen,” legt verpleegkundige Cole Tideswell uit. Maar nu, bijna drie jaar later, verslechtert haar gezondheid zichtbaar. Er moet gauw iets gebeuren!

Ziekenhuis gezocht
Haar bezorgde ouders brengen Ojiya naar een kliniek in de buurt van hun woonplaats in Zuid-Soedan. Daar krijgt ze goede zorg, maar de kliniek is niet ingericht op de geavanceerde operatie die het meisje nodig heeft. In het Aga Khan Universitair Ziekenhuis zijn ze wel gespecialiseerd in deze ingewikkelde ingrepen. Er wordt contact gelegd en Ojiya is welkom. Er is alleen één puntje: het ziekenhuis staat namelijk niet in Zuid-Soedan, maar in Nairobi, Kenia…

Een logistieke uitdaging. Voor de ouders van Ojiya is een MAF-vlucht de enige manier om toegang te krijgen tot de levensreddende zorg van hun kleine meisje. Het alternatief? Een uitputtende vierdaagse reis over de weg of een commerciële vlucht, met een hoog risico op infecties. Veel te gevaarlijk in Ojiya’s positie.

Er is een kans

In no-time wordt het geregeld. Ojiya wordt per ambulance naar het vliegveld gebracht, MAF vliegt haar direct naar Nairobi, waar een ambulance klaarstaat om haar naar het Aga Khan Universitair ziekenhuis te brengen. “De chirurgen hebben geen gemakkelijke taak”, zegt dokter Ilirjan. “Het zal een lange, gecompliceerde operatie worden. Maar ze zal tenminste een kans hebben om te overleven.”

Kom aan boord
De operatie duurt vijf lange uren. Bange uren voor haar ouders. Dan krijgen ze het verlossende bericht: de operatie is geslaagd! Ojiya herstelt voorspoedig. Drie weken later zit Ojiya weer omarmd door de sterke armen van haar vader te wachten tot ze aan boord kan stappen van het MAF-vliegtuig die haar weer veilig thuis zal brengen.

Ontroerd blikt Ojiya’s vader terug op de intense tijd. “Bedankt voor de oprechte steun die jullie ons hebben gegeven bij het vervoer van mijn dochter. Zonder MAF had Ojiya deze operatie niet kunnen krijgen. Heel hartelijk bedankt voor de zorg voor onze dochter! Moge Gods zegen overvloedig op jullie regenen.”

Vervolg
Ojiya zal een vervolgoperatie nodig hebben. De artsen in Juba (Zuid-Soedan) zullen advies en ondersteuning blijven geven om de normale darmfunctie na de operatie te helpen herstellen. Dankzij de samenwerking tussen de ziekenhuizen in Zuid-Soedan, Kenia en MAF is Ojiya een stap dichter bij een volledig herstel.