Met glinsterende ogen houdt ze haar baby dicht tegen zich aan. Als het kleine handje haar vinger vastgrijpt, stroomt haar hart over van liefde. Dit is haar dus, hun trots: Luiza!

Angst

De emoties die haar overvallen, slikt Bernadete ongemerkt weg. Hoe kun je zoveel liefde voor iemand voelen en tegelijkertijd zo bang zijn? Ze weet het: dat het bloeden een dag na de bevalling nog steeds aanhoudt, kan niet veel goeds betekenen. Bernadete bijt op haar lip. Angstig kijkt ze haar man aan. Wat nu? Hier in Timor-Leste liggen de opties niet voor het oprapen. Het nationale ziekenhuis is drie uur varen hiervandaan, over een onvoorspelbare ruige zee. Gaat ze dat redden in haar conditie? De bezorgde ogen van de verpleegsters geven antwoord: dit is foute boel…

De verpleegkundigen handelen snel. Er is geen tijd te verliezen. Bernadete moet met spoed naar het ziekenhuis in de hoofdstad Dili. In deze situatie, waarin elke minuut telt, is een drie uur durende zeereis geen optie. Direct wordt MAF opgeroepen.  

“Ik wist dat mijn toestand kritiek was. Maar toen ik hoorde dat ik met een vliegtuig geëvacueerd zou worden, kreeg ik weer hoop dat er een kans was dat ik het zou overleven,” vertelt Bernadete.

Ziekenhuis zonder zorgen

In slechts 15 minuten vliegt MAF-piloot Nick Hitchins de patiënt en haar pasgeboren dochtertje, van het eiland Atauro naar het vasteland. Het nationale ziekenhuis in Dili biedt de specialistische zorg die zij nodig hebben. Een week verblijven Bernadete en baby Luiza in het ziekenhuis. Het herstel verloopt voorspoedig. Na zes dagen worden ze ontslagen uit het ziekenhuis en keren ze terug naar hun geboorteplaats op het eiland.

“Tijdens ons verblijf in het ziekenhuis, kregen we bezoek van het MAF-team. Ik voelde me erg gesteund. MAF hielp niet alleen met een ambulancevlucht, maar MAF was ook persoonlijk bij ons betrokken”, blikt Bernadete dankbaar terug. Ziekenhuispatiënten in Timor-Leste zijn voor basisbenodigdheden afhankelijk van hun familie. Patiënten uit afgelegen gebieden voelen zich vaak verloren, omdat zij geen familie in de buurt hebben. “Het MAF-team bracht eten mee, fruit en sap, en gaven ons een telefoonkaart om onze familie te kunnen bellen. Dat betekende heel veel voor ons.”

“MAF redde het leven van mijn vrouw!”

De opgeluchte echtgenoot, Fernando, stemt hiermee in: “Ik ben ongelooflijk dankbaar. MAF redde het leven van mijn vrouw! We bidden dat MAF het werk hier kan blijven doen om nog veel meer mensen in noodsituaties te helpen.”


MAF in Timor-Leste

Sinds 2007, toen MAF haar eerste programma in Timor-Leste startte, zijn er meer dan 3.000 ambulancevluchten uitgevoerd. Van januari tot april dit jaar vloog MAF 49 patiënten, als
Bernadete, in kritieke toestand naar een ziekenhuis waar zij gespecialiseerde zorg ontvingen.