Wereldnieuws is het: MAF vliegt in 2017 met spoed de Siamese tweeling, Anick en Destin, naar een ziekenhuis. De eerste Siamese tweeling ooit die in Congo geopereerd wordt. De urenlange, risicovolle operatie slaagt. Anick en Destin kunnen verder. Samen, maar los van elkaar. Dokter Junior Mudji, de arts die de levensreddende noodoproep naar MAF deed, zoekt het gezin vijf jaar later weer op. Wat hij dan te horen krijgt, breekt zijn hart…   

Augustus 2017
“De eerste keer dat ik Destin en Anick ontmoette, zal ik nooit vergeten. Ze kwamen op de motor. Vader voorop. Daarachter hun moeder Claudine met de pasgeboren tweeling in haar armen. Een Siamese tweeling. De motorreis over hobbelige zandwegen diep in de jungle van Congo duurde 15 uur. Onvoorstelbaar dat de meisjes de reis overleefden.” Dokter Junior Mudji, arts in het afgelegen gebied, ziet direct dat hij niets voor de wanhopige ouders kan betekenen. De tweeling moet zo snel mogelijk naar het ziekenhuis in de hoofdstad. Maar die 500 kilometer-tellende reis zal de tweeling nooit overleven... Met spoed roept de arts de hulp van MAF in.  

Wereldnieuws 
De risicovolle ingreep duurt 14 uur. De tweeling heeft een overlevingskans van maar 5%. Maarwonder boven wonderde operatie slaagt. Anick en Destin, de eerste Siamese tweeling in Congo die succesvol gescheiden wordt. Drie weken later vliegt MAF het gezin terug naar huis. Anick in de armen van haar vader, Destin bij haar moeder. Los van elkaar, maar toch samen.  

Herfst 2022
Dokter Mudji maakt de lange reis naar Muzombo om te kijken hoe het, 5 jaar later, met de tweeling gaat. Door de pandemie waren zij het contact verloren en kon pas nu weer op zoek naar hen gaan. Hij ontmoet moeder Claudine, haar man en Anick. Met zijn drieën. Wat hij dan te horen krijgt, breekt zijn hart… Claudine vertelt dat Destin in haar armen is overleden, nadat beide meisjes malaria kregen. Dokter Mudji is geschokt: “Na alles wat ze hebben meegemaakt kan ik mij nauwelijks voorstellen dat Destin is overleden aan malaria.” Iedere keer als een kind overlijdt aan malaria is dat een tragedie, maar het overlijden van Destin raakt dokter Mudji extra diep. “Ik kon niet geloven hoe iemand kon sterven aan een gemakkelijk te behandelen ziekte. Dit had voorkomen kunnen worden.” 
 
Dodelijkste dier 
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie sterven jaarlijks meer dan 600.000 mensen aan malaria. Meer dan 75% hiervan zijn kinderen onder de vijf jaar. Niet de leeuw, niet de slang, maar de mug blijkt het dodelijkste dier ter wereld.  
Kinderen uit arme gezinnen, zoals Destin, worden het hardst getroffen, omdat ze geen toegang hebben tot medicijnen en medische zorg. Dokter Mudji ziet het dagelijks in zijn ziekenhuis gebeuren. “Mensen reizen ver om hulp te krijgen – velen komen te laat. De belangrijkste doodsoorzaak op onze kinderafdeling is zonder twijfel malaria.” 
 
“Ik wil mijn mensen helpen” 
Dokter Mudji is vastbesloten de strijd tegen malaria aan te gaan. Als kind maakte hij mee dat zijn beste vriend stierf. Zeven jaar waren ze. “Ik snapte er niks van. ‘s Avonds hadden we nog gevoetbald, de volgende ochtend was hij dood.” Het was malaria. Sindsdien weet Junior Mudji zeker: ik ga dokter worden. “Ik wil gewoon mijn mensen helpen.” 

God stuurde vleugels 
Claudine rouwt diep om haar dochtertje. Toch is ze ook hoopvol: “Wij baden God om onze kinderen te redden. Wij hebben geen vleugels – maar God heeft ons vleugels gestuurd. Nu wil ik zorgen voor Anick. Dat zij goed opgroeit en dat haar leven van betekenis wordt.” 
 
Waarom? 
Het verhaal van Destin is pijnlijk en verdrietig. “Maar je moet het horen om te begrijpen waarom ik doe wat ik doe en om te laten zien waarom MAF zo belangrijk is in ons land”, verklaart dokter Mudji. “Hoewel we tragedies hebben, blijven we proberen levens te helpen redden.”

Help levens veranderen door vluchten voor medische noodgevallen mogelijk te maken.

Ren de Runway Run 2023 op de landingsbaan van vliegveld Teuge!