De Amerikaanse piloot Ryan Koher van de christelijke hulporganisatie Mission Aviation Fellowship (MAF) zit sinds 4 november onschuldig in de gevangenis in Mozambique. Dat maakte de Amerikaanse tak van MAF gisteren bekend.


Update 26-1-23
Dank u wel voor uw gebeden namens Ryan en Annabel. God heeft de afgelopen dagen enkele mooie stappen mogelijk gemaakt. Zo mocht de directeur van het MAF-programma in Mozambique Ryan voor het eerst bezoeken. Tot nu toe was dit alleen voor zijn advocaat en ambtenaren van de ambassade toegestaan. De directeur vertelt dat Ryan er goed uitzag en dat zijn geloof sterk is. Ook hoorde hij dat de bewakers zeer onder de indruk van Ryan zijn.

Een andere grote gebedsverhoring is dat Annabel met Ryan kon bellen. Zij vertelt: “Het was bemoedigend om Ryans stem te horen en te weten dat het gezien de omstandigheden echt goed met hem gaat. Het was zo’n lief moment om de jongens wakker te maken met de stem van Ryan op de luidspreker en hun enorme glimlach te zien. Ik voel meer vrede en standvastigheid terwijl we blijven bidden en wachten op de Heer. Die bijna twee uur zullen worden gekoesterd tot we weer praten of hij wordt vrijgelaten.”

In hun gesprek gaf Ryan aan dat het boek van Dietrich Bonhoeffer “Cost of Discipleship” (NL titel: Navolging) indruk op hem had gemaakt. Hij merkte de noodzaak op om zich over te geven aan Gods wil en het feit dat “de tijd kort is, maar de eeuwigheid lang”. Daarnaast deelde Ryan dat “hij enorm wordt aangemoedigd door het wereldwijde lichaam van Christus dat bidt en Jezus’ liefde toont in deze tijd.” Ryan vroeg om te blijven bidden voor de twee Zuid-Afrikanen, de heren Du Plessis en Dry, die ook nog steeds in de gevangenis zitten.

Wat de gezondheid van Ryan betreft blijft hij last hebben van jeuk door insectenbeten. Hij heeft hiervoor gebed gevraagd omdat de huidige medicatie niet werkt.

De officier van justitie bereidt zich voor om de zaak door te verwijzen naar de onderzoeksrechter om te beslissen over de vrijlating van Ryan, een borgtocht toe te staan of Ryan in de gevangenis te laten. Blijf alstublieft bidden dat Ryan en de twee andere mannen zullen worden vrijgelaten.


Update 18-1-23
Dank u wel voor uw trouwe gebed voor Ryan en Annabel. Ryan heeft vanuit de gevangenis een brief geschreven voor de mensen die aan hem denken. Deze delen we graag hieronder met u. Zijn geloof blijft sterk en hij houdt zich bezig met het lezen van Gods Woord: “Ik heb de hele Bijbel uitgelezen! Het was een ongelooflijke reis. Ik ben zo dankbaar voor Christus en het leven dat Hij geeft en de hoop die we hebben. De hoop op de hemel is hierdoor scherper in beeld gekomen.” Ook mag Ryan een bemoediging voor de mensen om hem heen zijn. Hij deelt: “Ik heb veel gebeden dat de Heer hier de deuren naar het Evangelie zou openen. Tijdens de kerkdienst mocht ik mensen bemoedigden om daders van het woord te zijn en niet alleen maar hoorders; en om de Heer door geloof te gehoorzamen. Ik had eerder gebeden dat ik iets zou mogen delen tijdens de dienst. Het is geruststellend te weten dat God het einde vanaf het begin al kent.”

Een ambtenaar van de ambassade heeft Ryan kunnen ontmoeten en Annabel geïnformeerd over zijn veiligheid en gezondheid. Ryan wordt goed behandeld in de gevangenis. Wel heeft hij wat last van de gevolgen van insectenbeten. De advocaat van Ryan blijft voor zijn vrijlating pleiten bij de autoriteiten.


Update 9-1-23
Ook na de jaarwisseling zitten Ryan Koher, W.J. du Plessis en Eric Dry nog steeds in de gevangenis. Blijft u bidden voor hun vrijlating en bescherming? Annabel Koher, de vrouw van MAF-piloot Ryan, heeft een videoboodschap opgenomen om u te bedanken voor uw betrokkenheid en te vragen om aanhoudend gebed. Wilt u haar een persoonlijke bemoediging sturen? Dan kan dit via het volgende mailadres: prayforpilotryan@maf.org.


Update 29-12-22
Ryan Koher, W.J. du Plessis en Eric Dry zijn tot op heden niet vrijgelaten. MAF staat in frequent contact met Ryan, de advocaten en de overheid. Het gaat naar omstandigheden goed met Ryan. Zijn geloof in de Heere en het Woord van God houden hem naar eigen zeggen staande. Wilt u meebidden dat hij, evenals de heren Plessis en Dry, gesterkt en bemoedigd zal worden door God? Bid dat zij een vaste geest mogen behouden en niet door angst en onzekerheid overweldigd zullen worden. Bid voor een spoedige vrijlating en draag ook hun gezinnen op aan de Heere.


Update 2-12-22
De 31-jarige Koher werd in het zuiden van het land, in de plaats Inhambane, gearresteerd samen met twee Zuid-Afrikanen, W.J. du Plessis en Eric Dry. De arrestatie vond plaats voor hij zijn vliegtuig zou inladen met hulpgoederen bestemd voor een aantal weeshuizen in Montepuez, in het noorden van het land. Sinds 2014 worden deze weeshuizen jaarlijks bevoorraad door MAF.

Tijdens het uitvoeren van de veiligheidsscan op de luchthaven van Inhambane kreeg de politie belangstelling voor dozen vitamines, medicijnen en voedselconserveermiddelen die Koher in zijn vliegtuig zou laden. De in beslagen genomen materialen waren niet van Koher en de lading stond nog niet in het vliegtuig.

Hoewel er geen officiële aanklacht is ingediend, lijken de autoriteiten te denken dat de christelijke piloot met zijn hulpvlucht islamitische rebellen in het noorden van het land wilde steunen. In 2020 startten extremistische moslims in het noorden een opstand die inmiddels bijna een miljoen mensen heeft ontheemd. MAF ontkent elke verbinding van de organisatie en haar medewerkers met terroristische groepen. Er is momenteel contact met de Mozambikaanse autoriteiten en de Amerikaanse ambassade om de jonge piloot en de twee Zuidafrikanen uit de gevangenis te ontslaan.

De christelijke hulporganisatie MAF is specialist in luchttransport in nauwelijks bereikbare gebieden en heeft 130 kleine vliegtuigen overal op de wereld. Er wordt veel in landen gewerkt waar opstanden en gewapende conflicten woeden. Na de aanslagen in 2021 in Mozambique evacueerde MAF 800 mensen uit de getroffen stad Palma en vervoerde naast 61 hulpverleners zo’n 24.500 kilogram aan hulpgoederen en voedsel.

We willen u vragen om te bidden voor Ryan Koher, W.J. du Plessis en Eric Dry die in de gevangenis zitten. Bid voor een spoedige vrijlating. Draag ook de gezinnen van de drie mannen op aan de Heere en bid dat de zaak snel mag worden opgelost. Bid voor het land Mozambique dat vaak door geweld en aanslagen geteisterd wordt. Bid dat Gods vrede intrede mag nemen en bid voor de taak die MAF hierin mag vervullen.
Dank u wel voor uw gebed!