De eerste noodvluchten met voedsel zijn vertrokken naar de overstroomde delen in het  binnenland van Suriname, waar sinds enkele weken de wateroverlast zo groot is dat vele akkers grotendeels zijn weggespoeld.

Vandaag staat opnieuw een vlucht vanuit Paramaribo naar een getroffen streek in het binnenland. Die gaat door mits de landingsbaan niet is ondergelopen. Suriname kampt met extreem veel regenval, deels door La Niña, een verandering van oceaanstromingen, en deels door klimaatverandering. Die twee zaken zorgden ervoor dat het zelfs in de droge tijd – februari, maart en april – voortdurend regende. Daardoor zijn huizen ondergelopen, veel ‘kostgronden’ – de naam in Suriname voor kleine akkers – blank komen te staan en opslagplaatsen voor voedsel verloren gegaan. Grote delen van het land zijn tot rampgebied verklaard.

MAF, in Suriname uitgerust met drie vliegtuigen van het type GA8 Airvan, brengt nu goederen van het  Surinaamse Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing NCCR naar de onverharde landingsbanen in de jungle in het zuiden van het land. Het gaat vooral om rijst en voedsel in blik.

NCCR over de situatie: “We zijn erg dankbaar voor de medewerking en veiligheid die MAF brengt bij het uitdelen van de voedselpakketten. Het is een groot probleem om de pakketten te distribueren en zonder de vluchten van MAF zou het gemakkelijk twee of drie dagen kunnen duren om sommige dorpen te bereiken. Ter illustratie: Lawa is een vlucht van 1 uur en 15 minuten. Over de weg duurt het drie uur rijden plus enkele dagen met de boot. Te voet kan deze reis zelfs meerdere weken duren.”

“Zonder hulp van buitenaf wordt het zwaar voor de mensen
in de binnenlanden de komende maanden!”

De komende weken zullen er regelmatig dergelijke vluchten worden georganiseerd. De  transporten gaan naar getroffen delen van het land die ook in normale tijden onbereikbaar zijn over de weg en alleen maar per boot of per vliegtuig kunnen worden bezocht of verlaten. Met de MAF-vluchten worden enkele duizenden mensen bereikt in dorpen in de streek Sipaliwini, een gebied waar vooral indianen wonen.

”Zonder hulp van buitenaf wordt het zwaar voor de mensen in de binnenlanden de komende maanden”, aldus Sjaak Breen, de coördinator van MAF Suriname vanuit Paramaribo. Sjaak vertelt dat pas in augustus de volgende cassave, het hoofdvoedsel voor velen in het land, wordt geplant. Momenteel is het regenseizoen gaande en kan er niet worden geplant. Vervolgens duurt het zes maanden na het planten  voor er geoogst kan worden.

Bidt u mee voor de bevolking van Suriname en de vluchten die MAF mag uitvoeren?