Het meest gelezen boek ter wereld, de Bijbel, bestaat inmiddels in zo’n 511 talen en is toch niet voor iedereen te lezen. Naar schatting zijn in 4.500 talen noch de hele Bijbel noch één Bijbelboek beschikbaar. Om deze reden doen vertalers over de hele wereld hun best om het Woord van God ook toegankelijk te maken voor mensen die het tot op heden niet konden lezen. Het is altijd een erg bijzonder moment en een groot feest als dit voor het eerst mogelijk wordt.

Tijd voor feest
Een paar weken geleden kwam er een pick-up naar de MAF-basis in Paramaribo gereden, volgeladen met Bijbels. Net uitgeladen vertrok hij weer voor de volgende lading. Dit ging een paar keer zo, totdat er uiteindelijk meerdere pallets vol met Bijbels in de Wayana-vertaling in de MAF-hangaar stonden. Wat was er aan de hand? Het was tijd voor feest! Feest in Lawa en Apetina, want voor het eerst in hun leven zouden de bewoners de Bijbel in hun eigen taal in handen houden. 61 jaar was er gewerkt aan deze vertaling. Terwijl het Nieuwe Testament al langere tijd beschikbaar was, werd het eindelijk aangevuld met het Oude Testament. De hele Bijbel nu ook voor de Wayana-bevolking!

Feest met obstakels
Maandag stond de lang gehoopte vlucht gepland. Piloot Henk Versteeg en zijn collega’s maakten het vliegtuig gereed en laadden voorzichtig alle Bijbels in. Een aandachtig moment. Wat een privilege om God en de mensen in Lawa en Apetina met deze vlucht te mogen dienen. Alle eer aan God! Het MAF-team verzamelde rondom het vliegtuig om te bidden. Vervolgens voerde Henk de laatste controles uit, zette de motor aan en begon aan deze bijzondere vlucht. Echter, na een half uur vliegen, werd hij via de radio opgeroepen door de MAF-basis: “Je moet terugkomen. Het weer in Lawa is enorm verslechterd. De landingsbaan is gesloten.” Een grote teleurstelling. Met tegenzin draaide Henk om en vloog terug naar Paramaribo.

Afspeeltijd
Een nieuwe vlucht werd voor de volgende week gepland. Op de gekozen dag steeg Henk weer op met nieuwe hoop, die deze keer niet gedoofd zou worden. Met een brede glimlach zette hij de GA8 Airvan op de met gras begroeide grond van Lawa. De bewoners hielpen gelijk bij het uitladen. Elke doos werd als waardevolle schat behandeld.

Zorg en Hoop
Henk deelt in hun vreugde: “Elke vlucht is bijzonder, hetzij voor medisch werk of voor ontwikkelingswerk, maar zendingsvluchten doen ons hart toch elke keer sneller kloppen. Het is heerlijk om zo direct en tastbaar te kunnen meewerken aan de verspreiding van het Evangelie. Voldaan vloog ik weer terug, genietend van het mooie uitzicht en de grote wolkenpartijen. Laverend om de buien landde ik weer in Paramaribo, op vliegveld Zorg en Hoop. Zorg leveren we vaak met onze vliegtuigen en vandaag heb ik de Hoop mogen brengen bij de mensen.” Bidt u mee voor Lawa en Apetina waar nu eindelijk de Bijbel gelezen kan worden?

De hangaar van MAF Suriname is na vijftig jaar trouwe dienst in wisselende weersomstandigheden van zon en regen aan vervanging toe. Bouwt u mee aan een nieuwe hangaar?