‘Misdaden tegen de menselijkheid’, zo luidt de tenlastelegging tegen de rebellenleiders van de laatste oorlog tussen 1998 en 2002 in de Democratische Republiek Congo (DRC). Sinds deze oorlog is seksueel geweld als wapen als het ware geïnstitutionaliseerd. De VN noemt de DRC vandaag de ‘verkrachtingshoofdstad van de wereld’. Elke dag vechten talloze slachtoffers, veelal vrouwen, met de lichamelijke en mentale gevolgen van dit geweld. MAF heeft nu een veilige luchtbrug opgezet om deze vrouwen naar het Panzi-ziekenhuis te brengen, waar zij de hulp krijgen die ze hard nodig hebben.

Vrouwen lopen ruim een ​​maand om hulp te krijgen
MAF-partner en winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede, dr. Denis Mukwege, is een van de weinige gynaecologen die in een land van 87 miljoen mensen werkt. Twintig jaar geleden richtte hij het Panzi-ziekenhuis op in de oostelijke DRC-stad Bukavu. In de loop der jaren heeft dr. Mukwege tienduizenden patiënten behandeld en tot tien operaties per dag uitgevoerd. Jaarlijks verzorgt het ziekenhuis ook zo’n 3.500 vrouwen die slachtoffer van seksueel geweld werden. Bij gebrek aan betaalbaar vervoer hebben deze vrouwen vaak honderden kilometers gelopen om uit afgelegen junglegebieden naar het Panzi-ziekenhuis te kunnen komen. Dr. Mukwege schudt zijn hoofd van medelijden: ”Sommige vrouwen lopen meer dan een maand om hulp te halen in Bukavu. Hun benen zijn beschadigd tegen de tijd dat ze hier aankomen.”

Licht aan het einde van de tunnel
Nu is er eindelijk een einde gekomen aan dergelijke ontberingen. Dankzij een gezamenlijk initiatief van MAF en het Panzi-ziekenhuis is er een luchtbrug tot stand gebracht, die de uitdagingen van de lokale infrastructuur overwint. De infrastructuur van de DRC behoort namelijk tot de slechtste ter wereld – wegen zijn beschadigd en modderig bezaaid met diepe gaten. Via de lucht vervoert MAF nu Panzi-medici naar geïsoleerde dorpen om operaties uit te voeren en voor de vrouwen te zorgen. Degenen die zwaargewond zijn, worden teruggevlogen naar het Panzi-ziekenhuis voor verdere behandeling. Dr. Mukwege zegt dat dit nieuwe vluchtprogramma het verschil heeft gemaakt voor de vrouwen die behandeling zoeken: “De luchtbrug van MAF maakt hun reis eenvoudig en pijnloos.”

Herstel van waardigheid en hoop
Tragisch genoeg is gruwelijk geweld niet het enige onrecht dat deze vrouwen ondergaan. Ze hebben het overleefd, maar worden vervolgens vaak gestigmatiseerd en afgewezen door hun eigen familie en vrienden. Ze worden gedwongen om in schaamte te leven. Met vochtige ogen vertelt Justine, patiënte in het Panzi-ziekenhuis: “Ik verloor alles – mijn familie, vrienden en dorp. Dr Mukwege nam me onder zijn hoede en steunde me als een vader. Hier bij Panzi noemen we hem ‘Papa’.” Naast medische zorg bieden dr. Mukwege en zijn team ook nazorg en hoop voor deze vrouwen in de aangesloten ‘Maison Dorcas Community Centre’: “Een operatie is het begin, maar revalidatie en herstel vragen ook om traumabehandeling, groepstherapie en relatieopbouw. Vrouwen die naar het Panzi-ziekenhuis komen, krijgen tevens de kans om hun talenten te ontwikkelen. Onze school biedt opleidingen aan tot kapper of kleermaker of ze kunnen een nieuwe taal of computervaardigheden leren. Dat is belangrijk voor het opbouwen van hun zelfvertrouwen en biedt kansen op een betere toekomst.” Dr. Mukwege is dankbaar voor de voortdurende steun en de rol die MAF speelt bij het herstel van deze vrouwen:

“MAF in Bukavu te hebben is een wonder – het is echt een antwoord van God voor de vrouwen in Congo die onvoorstelbaar lijden doormaken.”

Helpt u mee dit wonder mogelijk te blijven maken? Doneer nu en bid voor de vrouwen in DRC!