0 items € 0,00

Wat voor verschil maakt de Caravan in Arnhemland?

11 augustus 2016 René & Janneke

Trainingspiloot René Don vierde op 30 april 2016 met zijn collega-piloten de luchtwaardigheid van de nieuwe Caravan VH-MEP in het programma van Arnhemland. Passagiers vragen regelmatig: “Haalt de Yindi (grote) Airvan ons op?“ Waarom de piloten en passagiers de Caravan zo ‘briljant’ vinden en wat voor meerwaarde hij heeft, vertelt René u graag!
Zendingsvlieger René Don vertelt: “Voor de viering van 100 jaar Evangelie in Arnhemland, konden we met één Caravan vlucht volstaan, waar de Airvan anders twee keer zou moeten vliegen. Ook de Christelijke school in Gawa (een Aboriginal bushdorpje) gebruikt de Caravan wanneer alle staf in een vlucht naar huis gevlogen wordt voor verlof. En na hun verlof nemen ze nog meer voorraden mee voor het volgende schooljaar. We besparen brandstof en hoeven geen tussenstop te maken om te tanken, zoals bij de Airvan.
De Caravan stijgt makkelijker op van onverharde landingsbanen en kan langere afstanden afleggen op een tank brandstof. Tientallen jaren heeft MAF goede ervaring met de Caravan en we zijn blij dat Arnhemland er nu ook een heeft. We hopen dit najaar een lijndienst op een vaste dag in de week te starten, zodat hulpverleners, zendelingen en lokale mensen maar liefst 75% besparen op hun vliegticket. In plaats van een heel vliegtuig, kan men dan één stoel reserveren.”

Hoe levert MAF een bijdrage aan de geloofsgroei van Yolŋu?
René: “De jongerenconferentie op het eiland Milingimbi is een mooi voorbeeld van de samenwerking tussen kerken en MAF. Met zestien vluchten konden honderdenvijftig jongelui geestelijk opgebouwd worden.”
Janneke: “Hoewel de inheemse kerk gebukt gaat onder verdeeldheid en gebrek aan kennis, zien we dat het Evangelie leeft in de harten van veel Yolŋu gelovigen. En ze zijn hongerig naar meer! De MAF-staf voelt zich bevoorrecht om naast mensen als Gerard en andere gelovige Yolŋu te kunnen staan en hen te kunnen bemoedigen.”

Niemand durfde met mij te dollen
Dat het Woord van God helend werkt, daarvan kan ook evangelist Gerard getuigen. Voordat hij tot bekering kwam, leidde hij een losbandig leven als lid van een inheemse rockband. Alcohol en drugs maakten van hem ook een onvoorspelbare man die depressief en agressief was, zo herinnert hij zich die zwarte periode uit zijn leven. “Als ze iets deden, zat ik ze achterna met een speer.” In 2009 grijpt God in, waarna Gerard zijn leven radicaal omgooit. Hij knielt voor Jezus en geeft Hem zijn leven. Sindsdien is hij evangelist. Hij weet zich daarbij met raad en daad terzijde gestaan door onder meer voormalig MAF-piloot Grant Sims en andere MAF-stafleden. “Dat is echt nodig”, zegt Gerard. “Want als oudste zoon, verwachten de mensen van mij dat ik de duistere tradities en ceremonieën van mijn vader en voorouders voortzet.” Dankzij de inzet en ondersteuning van MAF kan Gerard het Evangelie verspreiden.

MAF in Arnhemland: sinds 1973
Vliegtuigen: 14
Vliegkilometers: 1.037.007
Aboriginals: 20.000
Reservaat: sinds 1931