Piloot Christiaan ..."/> Piloot Christiaan ..." /> Nieuws - MAF piloot Haak bezoekt ‘spookdorp’ in Kenia - MAF
0 items € 0,00

MAF piloot Haak bezoekt ‘spookdorp’ in Kenia

02 mei 2017 Christine

Piloot Christiaan Haak houdt van vliegen en het maakt hem niet uit of hij een Ierse minister of een Samburu krijger met een speerwond moet vervoeren. Een dag vliegen met Oliver Noonan, landendirecteur van partner-organisatie Shalom, overtuigt hen allebei dat de verzoenings-workshops en het onderwijs aan kinderen en vrouwen de stammen- haat in Noord Kenia doen afnemen.‘Spookdorp’
Kawap is een grimmig monument dat herinnert aan de prijs van conflicten. Haak: “Samen met de Ierse delegatie stond- en we in de lege gebouwen zonder dak. Wat ooit een kerk en school was, is nu verwaarloosd en verlaten. Sinds het conflict in 2012 heeft niemand er meer gewoond.”

Kennis overwint haat
Haak: “Shalom heeft ruim tien interetnische scholen gesteund met bouwmaterialen, schoolbanken, tafels, zonnepanelen, schoolboeken en andere leerbenodigd-heden. Ik bezocht de basisscholen in Tuum en Simale, waar nu nomaden kinderen ’s avonds naar school gaan, terwijl ze overdag op het vee kunnen passen. Dankzij scholing is de stammenhaat onder kinderen niet meer merkbaar. Verschillende stammen leren in dezelfde klas met elkaar omgaan en samen met kennis overwinnen ze de haat.”


Lovend over MAF
Oliver Noonan van Shalom is erg lovend over MAF: “Het grondpersoneel en de piloten doen hun uiterste best voor ons. Bij overvallen op de weg of conflicten tussen dorpen, bedenkt MAF altijd een manier om ons personeel veilig naar Nairobi te brengen. Heel bemoedigend vind ik, dat de piloten naast vliegen ook zo betrokken zijn bij ons werk en meedoen aan het programma.”

MAF & Shalom brengen vrede en ontwikkeling
Shalom Centre for Conflict Resolution and Reconciliation (SCCRR) werkt sinds 2013 samen met Irish Aid en diverse plaatselijke en kerkelijke organisaties aan vrede en ontwikkeling in en rond Tuum (noord Kenia). Oliver Noonan (landendirecteur) vertelt: “In het Samburu gebied leefden de nomaden stammen Turkana, Samburu en Pokot tot 1996 in vrede met elkaar. Eén gebeurtenis heeft dat veranderd tot een stammenhaat waarbij veel mensen zijn omgekomen, gewond geraakt of ontheemd, maar ook de maatschappelijke en economische ontwikkeling is verstoord of tot stilstand gekomen. Met onze scholen en ontwikkelingsprojecten investeren we in mensen met een sleutelrol, opinieleiders, oudsten, vrouwen en jongeren uit alle stammen. We leren hen vaardigheden die van belang zijn voor vredestichten, het oplossen van conflicten en voor verzoening.”


 Volg Christiaan Haak