In Lesotho ondersteunt MAF de Lesotho Flying Doctor Service (LFDS) door vaccins en verpleegkundigen naar afgelegen ziekenhuizen te vliegen die niet bereikbaar zijn via de weg. MAF dienst sinds 1978 in Lesotho. Een klein bergachtig land met ongeveer 2 miljoen inwoners, omringd door Zuid-Afrika.

Veel gebieden van Lesotho zijn afgesloten van de buitenwereld en met de auto maar moeilijk bereikbaar. Toch is er een klein aantal ziekenhuizen in deze regio gevestigd die veelal van de diensten van MAF afhankelijk zijn. Daarnaast zijn er in verschillende dorpen inwoners onderwezen in basale medische kennis zodat zij ter plekke primaire zorg kunnen geven. De LFDS behoort bij het gezondheidsministerie van Lesotho en heeft ervoor gezorgd dat nu de eerste vaccins geleverd zijn om zowel de verpleegkundigen uit de ziekenhuizen als de medische ondersteuners in de afgelegen regio’s van Lesotho te kunnen vaccineren. MAF-piloten Grant Strugnell en Joe Adams vlogen kortgeleden LFDS-verpleegsters en COVID-19-vaccins naar de klinieken in Lebakeng, Kuebunyane en Matsaile. Het initiatief van de regering en de LFDS heeft vrucht gedragen, volgens piloot Strugnell: “Ze hebben uitstekend werk verricht bij het uitwerken van de logistiek, en MAF is blij te kunnen helpen met het transport naar een paar moeilijk bereikbare klinieken.”.

“Ze hebben uitstekend werk verricht bij het uitwerken van de logistiek, en MAF is blij te kunnen helpen met het transport naar een paar moeilijk bereikbare klinieken.”

Met tientallen jaren ervaring in het veilig vervoeren van vaccins, medische benodigdheden en medisch personeel in Afrika, Azië en Latijns-Amerika, is MAF ideaal gepositioneerd om te helpen bij het transport over de laatste mijl. Tijdens uitbraken van ziekten, waaronder de meest recente ebola-epidemie in het oosten van de Democratische Republiek Congo, gebruikt MAF koelketenprotocollen om ervoor te zorgen dat vaccins op de juiste temperatuur worden bewaard.

Naast Lesotho leverde MAF succesvol vaccins af in afgelegen gebieden van Kalimantan (Indonesië) en Oeganda, waarbij ook de Nederlandse MAF-piloot Rembrand Rodenburg betrokken was. In de komende maanden verwacht MAF betrokken te zijn bij extra COVID-19-vaccinvluchten naarmate vaccinatieprogramma’s worden uitgerold in de afgelegen gebieden waar MAF werkt.