De gevolgen van een ebola-uitbraak ijlen lang na. Ook als het ebola-virus de kop is ingedrukt, blijven de gevolgen nog jarenlang merkbaar. Zo zijn er vele kinderen die als wees achterblijven. Hoe ingrijpend dat is, weet dominee Abraham Howard die nog dagelijks de gevolgen ziet van de uitbraak die in 2014 Liberia teisterde.

“Ik ben zelf een wees”, zegt dominee Howard. “Mijn vader en moeder stierven toen ik acht was en daar heb ik heel erg onder geleden. Daarom weet ik wat een kind door moet maken dat hetzelfde is overkomen.” Toen de dominee eind 2014 doorkreeg hoeveel weeskinderen er alleen al in zijn directe omgeving waren, bracht hij samen met zijn jongere broer Bimba het aantal in hun kerkelijke omgeving in Lofa in het uiterste noorden van Liberia ‘in kaart’. De broers schrokken enorm van het aantal toen bleek dat het wel om zestig kinderen ging, terwijl ze dachten dat het er zo’n twintig zouden zijn!

Weeshuis
Dominee Abraham Howard besloot een deel van deze kinderen te helpen en richtte het Chris tour Hope North weeshuis op. Bimba, zelf ook dominee en wees, besloot zelfs twee weeshuizen op te richten. De drie huizen worden ondersteund door de Amerikaanse organisatie One Body One Hope (Een Lichaam, Een Hoop). In Abraham Howards weeshuis wonen negentien meisjes en zestien jongens. Ze leven er eenvoudig samen met de vijf kinderen van Abraham en Agnes Howard. ‘s Nachts slapen ze op matrassen op de vloer die de volgende morgen worden opgerold en opgeruimd terwijl hun schamele bezittingen in plastic tasjes worden bewaard. Iedere dag krijgen ze te eten en gaan ze naar school. Ook wordt er dagelijks gezamenlijk gebeden en wordt de Bijbel uitgelegd.

Eten
“Maar hun favoriete bezigheden zijn spelen en eten”, zegt dominee Howard. “En ze eten heel erg veel. Daaraan is dus constant behoefte. Maar het is tegelijkertijd ook een bron van zorg. Want voor het inkopen van rijst moeten we naar Monrovia omdat het daar niet alleen beschikbaar, maar ook goedkoper is. Onder normale omstandigheden doen we er twee dagen over om vanaf ons huis naar de hoofdstad te rijden. Maar als in april het regenseizoen begint, worden de wegen door gebrek aan onderhoud totaal onbegaanbaar. Gelukkig kan MAF dan de helpende hand bieden en kunnen we met een uurtje in de hoofdstad zijn”.

MAF helpt
Dankzij de tweewekelijkse MAF-shuttle naar Monrovia kunnen nu ook in het regenseizoen bezoekers en voorraden de weeshuizen bereiken. Het is een stukje humanitaire ondersteuning die MAF kan bieden aan deze kinderen die al zoveel verloren hebben. Zodat ook de twaalfjarige Bobo, die zijn ouders en broertje verloor, niet meer hoeft te stelen voor zijn levensonderhoud!